„Támogassa
Esti gyors

Simonyi a blokkolt fegyvervásárlásról: Magyarország kapott egy hihetetlenül nagy külpolitikai nyaklevest

16/06/2023 07:45

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az elmúlt 30 év külpolitikai eseményei közül a svéd NATO-csatlakozás halogatása az egyik legnegatívabb Magyarországra nézve – véli Simonyi András. A volt washingtoni nagykövet szerint azzal, hogy a republikánus James E. Risch megakadályozta a Magyarországnak szánt rakétarendszerek értékesítését, az egyébként Orbán által támogatott párt részéről erőteljes kritika.

2023. június 15. Esti gyors - részlet 23.06.15. Simonyi András
06:27
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy idahói republikánus szenátor, James E. Risch megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak, amiért nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

Később a magyar kormány válaszolt: a fegyvervásárlást a maga részéről lezárt ügynek tekinti, miután például a HIMARS rakétarendszerekre vonatkozó információkat tavalyi márciusi idővel bezárólag kértek az amerikaiaktól, de állításuk szerint erre mind a mai napig nem érkezett válasz.

 
 Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet
 Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

"Magyarország kapott egy hihetetlenül nagy külpolitikai nyaklevest" – mondta az Esti gyors pénteki adásában Simonyi András volt washiongtoni nagykövet, hozzátéve, ez nem arról szól, hogy nem jutunk hozzá a HIMARS rakétarendszerekhez, hanem arról, hogy az egyik legkonzervatívabb republikánus hiúsította azt meg. 

Hangsúlyozta, a republikánusok is kritizálni kezdték Magyarországot azért a magatartásért, amit 

  • a NATO-ban,
  • a leendő NATO-tagokkal szemben,
  • az Ukrajnában dúló háborúval
  • és Oroszországhoz való dörgölőzéssel kapcsolatban

tanúsít.

Simonyi megjegyezte azt is, hogy szerinte Törökország és a NATO-csatlakozásra váró Svédország álláspontja egyre inkább közeledik. A svédek rengeteg török kompromisszumot elfogadtak.

"Ebből a szempontból Törökország tényező, Magyarország nem az. Csak bajkeverő" – tette hozzá. Abban egészen biztos, hogy Törökország ratifikálni fogja a svéd csatlakozást, amely mellett nincs kétsége afelől sem, hogy Magyaroszág is kénytelen lesz így tenni. "Az elmúlt 30 év külpolitikai eseményei közül ez az egyik legnegatívabb Magyarországra nézve. Hosszú távú következményei lesznek, mert lehet, hogy atifikáljuk a csatlakozást, de az ezt megelőző taktikázás nagyon rossz szájízt hagy."

A kormány kifogásaival kapcsolatban, miszerint Svédország kritizálta Magyarországot jogállamiságát érintő kérdésekben Simonyi annyit mondott: "Pisti azt mondta Lacira, hogy rossz vagy, nem szeretlek, Laci pedig mérges lett. Ez valóban óvódás magatartás".

Az pedig, hogy mindkét amerikai pártban erőteljesen romlik Magyarország megítélése hosszú távon azt vetíti előre, hogy a bizalomvesztésnek súlyos biztonsági, politikai és gazdasági következményei lesznek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Simonyi Andrással
2023.06.15., csütörtök 18:53
Riporter: Hardy Mihály