„Támogassa
A lényeg

Republikánus szenátor akadályozott meg egy fegyvereladást Magyarországnak

14/06/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió

Egy idahói republikánus szenátor megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak, amiért nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

James E. Risch idahói szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak, hogy nyomást gyakoroljon az országra, amiért nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását – számolt be a 444.

Minden köntörfalazás nélkül, Risch elmondta cselekvésének egyetlen oka, az hogy Magyarország térjen észhez a jövő hónapban esedékes NATO-csúcs előtt, és egyezzen bele a csatlakozásba. A fegyvercsomag 24 HIMARS rakétaindító üteget, több mint 100 rakétát és hozzá tartozó kapszulát tartalmaz, több elengedhetetlen alkatrészekkel együtt.

A Washington Post cikke megjegyzi, hogy nagyon ritka az ilyen döntés a külügyi bizottságban.

Azonban a 444 felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban minden jelentős fegyvereladáshoz engedélyt kell adnia a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságai elnökének és rangidős tagjainak. Enélkül a külügyminisztérium azt nem jelenti be, és nem kezdődik meg az értékesítési folyamat.

A lépés egyértelműen jelzi, mennyire nem ért egyet Washington a magyar külpolitikával a NATO kötelékein belül - és nem csak a kormány, de a republikánusok sem. Risch elmondta a lapnak azt is, hogy közvetlenül is kifejezte már aggodalmait a magyar kormány felé.

Risch bejelentésére azt követően került sor, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden a Fehér Házba látogatott összehangolni a stratégiákat a nyáron Litvániában esedékes NATO-csúcstalálkozóra, ahol reményeik szerint előrelépést jelenthetnek be Svédország csatlakozási kérelmével kapcsolatban.

Amerikai tisztviselők szerint Vlagyimir Putyint meglepte, hogy a nyugati országok ilyen egységesen összefognak Ukrajna támogatására, emiatt is kulcsfontosságú, hogy a svédek is csatlakozhassanak a NATO-hoz. Ezért nyugtalanító, hogy Magyarország és Törökország késlelteti a pályázat ratifikálását, mert a szövetség összes jelenlegi tagjának támogatása szükséges.

A Post cikke felsorolja, milyen NATO-kezdeményezéseket blokkolt az elmúlt időszakban Magyarország, ami miatt feszültségekkel terhelt lett a viszony Magyarország és az Egyesült Államok között.

Volt már, hogy a Washington bekeményített, de a mostani döntés annyiban kellemetlenebb a jobboldal számára, hogy a kormánypárthoz közel álló republikánusok oldaláról kezdeményezték. A Post is megemlíti, Orbán milyen büszkén hangoztatja jó viszonyát a republikánusokkalA magyar kormány szóvivője nem válaszolt a Post megkeresésére.

A magyar kormány szóvivője nem válaszolt a Post megkeresésére.