„Támogassa
A lényeg

Reagált a kormány az amerikai fegyvervásárlás megakadályozására

14/06/2023 14:52

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai fegyvereladás blokkolására válaszul a kormány tagadja, hogy rendelt volna rakétákat az USA-tól.

Nem sokkal ezelőtt megírtuk, hogy az amerikai külügyi bizottság egyik republikánus tagja, James E. Risch blokkolta HIMARS rakétarendszerek eladását Magyarországnak. Kijelentette: ha Magyarország akarja az üzletet, hozzá kell járulnia Svédország NATO-csatlakozásához. Megérkezett rá a kormány válasza: „Kamunak”, „politikai lufinak” nevezte az Index egy kormányzati forrása. – írja a hvg.

A névtelen forrás azt állította, hogy a magyar kormány ugyan érdeklődött a HIMARS rendszerek iránt, de nem most, hanem két évvel ezelőtt. A kormány állítása szerint az amerikai féltől akkor nem érkezett válasz, most pedig a semmiből rángtatták elő az ügyet. Ezek lettek Ukrajna leghatékonyabb fegyverei az oroszok ellen az utóbbi egy évben.

Az Indexnek azt nyilatkozták, hogy legutóbb Maróth Gáspár volt védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos kereste fel az Egyesült Államokat a rakétákkal kapcsolatban. A kormánybiztos akkor még csak ahhoz kért információkat, hogy felmérjék megfelelőek lennének-e ezek a rendszerek a honvédségnek rakéta-sorozatvetőként. Ezt állítólag az USA válasz nélkül hagyta a kijelölt határidőig, 2022 márciusáig, így az ügyet a kormány – az Index szerint – azóta levette a napirendről. Azt állítják, azóta egy teljesen másik eszköz beszerzését fontolgatják ebben a fegyverzeti kategóriában.

A sajtóhírek megjelenését követően a Honvédelmi Minisztérium is hivatalos közleményt adott ki a témában, melyben azt írták: „az előző kormányzati ciklusban a beszerzésekért felelős kormánybiztos levélben kért információt a HIMARS rakétarendszerekre vonatkozóan, 2022. márciusi határidővel. Erre válasz az amerikai féltől nem érkezett, a tárca az ügyet ezzel lezártnak tekintette. A Honvédelmi Minisztériumnak nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni”.

A Szabad Európának mégis több, a Honvédelmi Minisztériumban dolgozó forrás is arról beszélt, hogy a kormányzat fontolgatja a HIMARS védelmi rendszer megvásárlását. A lap akkor azt írta: döntés a kérdésben egyelőre nincs, kérdéseikre hivatalos választ a minisztériumtól nem kaptak.