„Támogassa
Reggeli gyors

Szijjártó Putyinnal egy fórumon vesz részt Szentpéterváron

15/06/2023 08:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon Szijjártó Péter részt  vesz egy panelbeszélgetésen – írja a TASZSZ, hozzátéve, hogy a háromnapos rendezvényen Valgyimir Putyin is megjelenik. A magyar külügyminiszter a legmagasabb rangú hivatalos vendég az atlanti világból Szentpéterváron.

2023. június 15. Reggeli gyors - részlet 23.06.14. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:34
00:00

A Washington Post információi alapján végigsöpört az amerikai és persze a svéd médián is Idaho szenátorának reakciója arra, hogy ígérete ellenére a magyar kormány még mindig nem ratifikálta a svédek NATO-tagságát, és aminek következtében James E. Risch közölte, hogy megakadályozza, illetve mindaddig visszatartja a Magyarországnak szánt fegyvercsomag eladását 735 millió dollár értékben, amelyben többek között HIMARS rakétavetőket és több mint 100 rakétát terveztek – írja a Hill, az NBC, és hosszasan folytathatnám a sort. A cikkek többsége délutánra közölte a magyar kormány válaszát is, miszerint a magyar kormány a fegyvervásárlást a maga részéről lezárt ügynek tekinti, miután például a HIMARS rakétarendszerekre vonatkozó információkat tavalyi márciusi idővel bezárólag kértek az amerikaiaktól, de állításuk szerint erre mind a mai napig nem érkezett válasz. Ebben a kormányzati közleményben csak a rakétavetőkre van utalás és nem az egész amerikai fegyvercsomagra, amely adott esetben teljesen más összeget is takarhat.

A jobboldali, már-már szélsőségesbe hajló Washington Times arról ír, továbbra is hajthatatlan Törökország és Magyarország a svédek NATO-tagságának ratifikálását illetően. Erdogan újra elmondta, amíg terroristák tüntethetnek Stockholm utcáin – utalva a kurd tüntetőkre –, addig szó sem lehet a csatlakozásról. A Fehér Ház sürgette ismét a két országot, hogy még a júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt ratifikálják a szerződést, amit a Fehér Ház szóvivője el is mondott a napi sajtótájékoztatón, miután egyébként Biden elnök a NATO főtitkárával tárgyalt.

A belga miniszterelnök nem blokkolná a magyar soros elnökséget

Ezzel – akárhogy nézzük - összefüggésbe hozható a belga miniszterelnök tegnapi nyilatkozata, miszerint nem támogatja, hogy Magyarországot fosszák meg soros uniós elnöki posztjának betöltésétől. Az Euroactiv idézi Alexander De Croo-t, aki szerint a döntés kontraproduktív lehet. Úgy fogalmazott, teljesen megérti, hogy az Európai Parlament ezzel a döntéssel próbálta kifejezésre juttatni, mennyire aggasztja a magyar jogállam helyzete, amely fékező és rossz hatással lehet a féléves uniós elnökségre is, ennek ellenére nem tartja jó ötletnek. Nem beszélve arról, hogy az elnöki poszt betöltése jogokból fakadó kötelesség, és nem csak amolyan privilégium. Békéltető, támogató, segítséget nyújtó, párbeszédet sürgető és „híd” szerepet tölt be az elnökséget irányító soros ország, amit persze a többség nem feltételez jóhiszeműen a magyar kormányról. A cikk egyébként visszautal Alberto Alemanno, párizsi professzor véleményére, amit a múlt héten a Világtükör összeállításban a Klubrádió is idézett, miszerint a lengyel és a magyar elnökség ronthatja az uniós közösség nemzetközi reputációját. John Morijn, a Groningen Egyetem jogállami kérdésekben igencsak jártas professzora hasonló véleményt adott közre podcastjában, kérdéses, hogy a Hetes cikkelyes eljárás alá vont és közösségi pénzektől, uniós támogatásoktól a jogállam helyzete miatt megfosztott Magyarország vezetése képes-e teljesíteni a soros elnöki posztból járó feladatokat és jó kormányzást megvalósítani.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Szijjártó Péter és Vlagyimir Putyin
Moszkva, 2018. szeptember 18.
 Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Az MTI nem jelezte Szijjártó újabb orosz útját

Az orosz nyelvű Élet kormánypárti magazinból megtudhatjuk, hogy Szijjártó Péter részt vesz a ma (15-én) kezdődő és 17-ig, szombatig tartó szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon (SPIEF) többek között azzal a Karin Kneissllel, Ausztria volt külügyminiszterével, aki Putyinnal táncolt a saját esküvőjén még 2018-ban.  Illusztris vendégeket említ a cikk, de az igazi meglepetés Vlagyimir Putyin lesz, aki 16-án nagy beszédet mond a fórumon. Arról nem szól a hír, hogy Szijjártó ott lesz-e még akkor is. Az MTI témáinak feldolgozását előre jelző Agendában sem adták ki Szijjártó orosz útját.

Ellenben megtaláltam a híradást sz orosz TASZSZ hírügynökség oldalán is, miszerint Szijjártó a „21. századi energiahelyzet” panelbeszélgetésben vesz részt ezen a szentpétervári fórumon csütrtökön, magyar idő szerint 1 órától.

Az Euronews úgy fogalmaz: A nyugati világ vezetői, sőt még a Moszkvával baráti viszonyt ápoló Bosznia-Hercegovina is elutasították az orosz gazdasági világfórumon való részvételt, így a magyar külügyminiszter lett a legmagasabb rangú hivatalos vendég az atlanti világból Szentpéterváron.

Ugyanazt mondja Putyin és Szijjártó

Erre hívja fel a figyelmet az ukrán külügyminisztérium egyik illetékese, amiről többek között beszámol az Ukrainszkaja Pravda. Szijjártó a francia tv-nek New Yorkban minap adott nyilatkozatában ugyanazt fogalmazta meg, mint Putyin, hogy amíg a Nyugat és az Egyesült Államok ellátja fegyverekkel Ukrajnát, addig nem lesz vége a háborúnak. Egy gyékényen árulnak – véli az ukrán külügyi szóvivő Oleg Nikolenko. Megjegyzi az írás, hogy a minap az ukránok tudta nélkül a magyarok átvettek 11 kárpátaljai foglyot az oroszoktól, majd hálátlannak nevezeték az ukránokat, pedig hazaengedték őket. Ennek indokát nem jelöli meg.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.06.15., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit