„Klubrádió
Reggeli gyors

Se kiköpni, se lenyelni nem tudják a Fideszt

30/09/2020 13:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán el akarta lopni a show-t, azért intézett támadást Vera Jourová ellen, hogy elterelje a figyelmet a jogállamisági jelentésről. A korábbi, hasonló akciója nem jött be.

2020. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 20.09.30. Hegedűs Dániel
10:50
00:00

Még ma, azaz szerdán közzéteszi az Európai Bizottság a jogállamiság helyzetéről szóló első jelentését. Kedden 13 óráig nem erről volt szó, mert egyrészt nem akarták megzavarni a hét második felében esedékes rendkívüli csúcsértekezletet, másrészt több tagállamból is érkeztek kritikus vélemények. Miután azonban Orbán Viktor levélben kérte, hogy váltsák le Vera Jourová alelnököt, a jogállamiságért felelős biztost, az EB összezárt. Ursula von der Leyen feltétlen támogatásáról biztosította Jourovát, majd a jelentések nyilvánosságra hozatala mellett döntöttek. A magyar miniszterelnök tehát épp az ellenkezőjét érte el annak, mint amit szeretett volna.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint Orbán el akarta lopni a show-t, azaz személyes támadásával csökkenteni akarta a jogállamisági jelentés súlyát -legalábbis a médiában-, hisz az feltehetően nem dicséri az ő kormányzását. Nem vette figyelembe, hogy ezt az Európai Bizottság nem viselheti el arcvesztés nélkül, vagyis rossz lóra tett. Orbán egyébként is annyi frontot nyitott már az EU ellen, hogy kezdik megelégelni. Jourová személyes megtámadása, a német elnökség által készített, erősen felvizezett javaslat elutasítása a jogállamiság és a támogatások összekötéséről, a migrációs paktum megkérdőjelezése, amely csak a kiutasításban adott volna feladatot Magyarországnak, szóval ez már sok együtt.

A miniszterelnök talán már elfelejtette, hogy amikor Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság korábbi elnökét támadta, az sem hozott a konyhára neki. Ő és pártja sokkal rosszabb helyzetbe került a nemzetközi porondon, mint amilyenben korábban volt. Képviselői az Európai Parlamentben alig kapnak szerepet, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. A pártcsalád egyébként jó ideje nem tud mit kezdeni a magyar kormánypárttal, se kiköpni, se lenyelni nem tudja. Hegedűs Dániel emlékeztetett arra, hogy az EPP megosztott a Fidesz ügyében. Egyre csak halasztják a döntést a kizárással kapcsolatban. Azaz: Orbán Viktor pártja egy konstans politikai válság forrása.

Itt a jogállamisági jelentés
Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a jogállamisági jelentéseket. A testület aggasztónak nevezi a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos átalakításokat. Hiányolja a korrupciós ügyekben a magas beosztású hivatalnokok felelősségre vonását. Megállapítja, hogy a sajtószabadságot több irányból is fenyegeti a kormány. (Bővebben későbbi cikkeinkben foglalkozunk a jelentéssel.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.09.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes