„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Sárosdi Lillát a közömbösség jobban bántja, mint az ellenségesség

16/06/2023 20:14

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Amikor nagyon kellett volna a szolidaritás, akkor az nem volt, és nekem ez nagyobb trauma, mint a Orbán és a hozzá hasonló disznók" – fogalmazott a mára már Franciaországban élő Sárosdi Lilla azzal kapcsolatban, hogy mi a problémája a haza közállapotokkal. A színésznő a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy neki nincsen vitája Rákay Philippel, mindössze művészi alkotásra inspirálta őt Rákay "ostobasága". 

2023. június 16. Megbeszéljük-részlet (2023.06.16.) Sárosdi Lilla
14:41
00:00

Bár Sárosdi Lilla színésznőt és férjét, Schilling Árpád színházi rendezőt nem üldöztették a szó klasszikus értelmében, a hatalom mégis nyomást gyakorolt rájuk. A NAV rászállt Schilling szervezetére, és egy vizsgálat után "kinyírták az ott dolgozókat", ráadásul a rendezőt nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánították a kormánysajtóban, ami bizonyos embereket akár arra is ösztönözhetett volna, hogy nyílt fizikai agresszióval lépjenek fel Schilling ellen – emlékeztetett Sárosdi. Hozzátette, egyrészt a folyamatos abúzus miatt döntöttek úgy, hogy elköltöznek Franciaországba.

Másrészt a színésznő úgy fogalmazott, hogy "amikor nagyon kellett volna a szolidaritás, akkor az nem volt, és nekem ez nagyobb trauma, mint Orbán és a hozzá hasonló disznók. Bocsánat, nem akarom a disznókat megsérteni, tehát a maffiózók." A szolidaritás hiányáért Sárosdi felelőssé teszi azokat a művészeket és intézményvezetőket, akik nem álltak ki annak idején eléggé a bugyogó aljasság ellen.

Sárosdi úgy keveredett bele a Rákay Philippel folytatott vitába, hogy Rákay azt állította, Sárosdi és Schilling árufeltöltőként dolgoznak Franciaországban. Ugyanakkor Sárosdi úgy tartja, hogy ő nem vitatkozott Rákayval, hanem mint szabad művész fejezte ki az aktuális közállapotokról alkotott véleményét egy szatirikus videó formájában. Hozzátette, nem Rákay véleménye vitte rá az alkotásra, hanem inkább az, hogy mennyien felháborodtak és kiálltak mellettük.

Úgy fogalmazott: az ostobaság mindig ihleti a művészembert, "mi nagyon jókat szórakozunk, amikor ezeket megcsináljuk, és  mivel mások is, ez engem megnyugtat". Hozzátette, a politika az ember maga határain belül is zajlik, és egyszerűen felőrli az ember lelkét, amikor már nem tud másra gondolni Orbánon kívül. Sárosdi az is elárulta, hogy bár nehéz lelki folyamat volt egy másik országban új életet kezdeniük, de úgy érzi, itt mégis hosszú idő után először kapott levegőt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../Interjú Sárosdi Lillával
2023. június 16., péntek 17:07
Műsorvezető: Bolgár György