„Támogassa
Megbeszéljük...

Dés: Rákay a NER bérfigurája

8/06/2023 19:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány kultúrharcának szimptómája Rákay Philip támadó jellegű posztja – véli Dés László. A zenész szerint Nagy Ervin munkájával és tehetségével került a magyar színészek első sorába. Ezzel szemben a Rákay a NER bérfigurája.

2023. június 08. Megbeszéljük - részlet 23.06.08. Dés László
13:33
00:00

Komoly vitát generált Rákay Philip június 2-i posztja, amelyben kritizálta a színészt, amiért kiáll a tanárok mellett. Nagy Ervin válaszképppen azt írta, néhány napja személyesen találkoztak össze a pesti belvárosban, a Haris közben, de akkor, mint fogalmaz, az egykori zenetévés úgy vonult el mellette, mint Gőgös Gúnár Gedeon. A csörtéhez időközben hozzászólt Gryllus Dorka színésznő is.

"Szimptomatikusnak, vagy szimbolikusnak tartom az egész esetet" – mondta Dés László. A zenész, zeneszerző a Megbeszéljük csütörtöki adásához csatlakozott betelefonálóként. Szerinte ugyanarról van szó, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tönkretétele, vagy a független színházak támogatásának megvonása esetében, miközben százmilliárdokat ad a kormány "a Vidnyánszky-féle haveroknak". "Ez az úgy nevezett kultúrharc" – tette hozzá.

Dés László születésnapi koncertje
 
Dés László
 Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

Szerinte Fidesz és "túlméretezett sajtójának bértollnokai" tehetséges és sikeres embereket [karakter]gyilkolnak le. Nagy Ervint is olyan sikeres embernek tartja, aki tehetségével és munkájával vált sikeressé. A Katona József Színházban évtizedekig játszott, és munkájával "a magyar színészek első sorába" került. Dés – aki maga is dolgozik együtt Naggyal – tehetséges és népszerű művészről van szó, aki minden előadásán álló tapsot kap.

"Ezzel szemben Rákay a NER bérfigurája, aki rendkívül tehetségtelen és valószínűleg nem is okos pali" – mondta, hozzátéve, Rákay érdemei annyiban merülnek ki, hogy rendkívül lojális, "mint a kutya a gazdáját, nyalogatja" az őt jól tartó kormány kezét. Dés vele is dolgozott együtt. A Jazz+Azban szaxofonozott Dés, és koncertjeik előtt két felvezető váltásban konferálta fel az együttest: Jáksó László és Rákay Philip. Tapasztalata szerint, ha utóbbira került a sor sokkal nehezebb volt a közönséget hangulatba hozni. Ezek alapján már akkor leszűrte: Rákay tehetségtelen. A kormánynak köszönhetően mégis milliárdossá vált.

A Nagy Ervinnel folytatott szócsatában Rákay Schilling Árpádot és a Sárosdi Lillát is elővette. Állítását, miszerint árufeltöltők egy párizsi kisboltban, hazugságnak nevezte Dés. Hozzátette, hogy azokat a magyar embereket, akik a magyar kultúrát terjesztik a világban, "becsülni kéne, tisztelni, mélyen fejet hajtani előttük, és nagyon sajnálni, hogy elüldöztük őket".

Ezzel szemben Rákay horribilis összegeket kap a kormánytól. "Senki nem kapott 6 milliárd forintot egy filmre. Rákay igen a Petőfi-filmre, ami el sem készült időre." Dés ezt azért is érdekesnek tartja, mert ha a kormány ismerné Petőfit, betiltaná. "Egy olyan emberről van szó, aki olyan verseket írt, mint a Dicsőséges nagyurak, az Akasszátok fel a királyokat, stb. Akiről pontosan lehet tudni, hogy egy elkötelezett baloldali, a korszaknak megfelelő értelemben liberális, és minden ízében az ellen küzdött, amit a Fidesz most létrehozott" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Dés Lászlóval
2023.06.08., csütörtök 17:08
Riporter: Bolgár György