„Klubrádió
Esti gyors

Röpködnek a milliárdok!

11/06/2020 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Pont a héten írtak ki újabb tendert, mert bizony a Magyar Honvédségnél éppen most fogyott el a pénz a közismerten nem-kormánygép Airbus A319-esek üzemeltetésére, mindjárt 2025-ig. És éppen 14 milliárdot fogunk erre költeni.

2020. június 11. Esti gyors-részlet (2020.06.11 Hardy Mihály jegyzete)
02:42
00:00
Röpködnek a milliárdok! Ezen nincs mit meglepődni, ilyenkor, a költségvetés vitájának idején, képletes és valódi értelemben sem. Rendben van ez, persze, röpködjenek csak!

Csakhogy, Önökkel együtt, nekem is nehezemre esik felfogni, hogy mekkora hatalmas összeg akárcsak egy milliárd forint is. Muszáj hozzá matekoznom. Vegyünk egy példát: hogy mondjuk egy budapesti lakosra számítva mennyit is vettek ki a zsebünkből egyetlen éjszaka leforgása alatt, amikor különböző kormánypárti indítványok alapján reggelre kiderült: Karácsony Gergelyéktől – értsd a budapestiektől - nemcsak a toronyórát veszik el Lánchidastúl, hanem még további 12 milliárd forint készül elrepülni, huss! Vagyis minden egyes fővárosi lakosra egyetlen éjszaka alatt újabb, fejenként kb. 7000 forinttal kevesebb jut. Utakra, játszótérre, iskolára, autóbuszra, metróra és tiszta parkokra.

Nyilván azt gondolták ott fent, a város felett, a Karmelita-kolostorban, hogy jó lesz egy ilyen születésnapi meglepi annak szemüveges langalétának, járjon csak továbbra is bringával, megérdemli! Nem ám páncélozott Mercedes kisbusszal, vagy éppen Airbusszal, ha arra szottyan kedve!

Brünnbe
 
"Irány Brünn! - Orbán Viktor Facebook oldala
 

Jut eszembe: pont a héten írtak ki újabb tendert, mert bizony a Magyar Honvédségnél éppen most fogyott el a pénz a közismerten nem-kormánygép Airbus A319-esek üzemeltetésére, mindjárt 2025-ig. És éppen 14 milliárdot fogunk erre költeni. Persze, időnként becsúszik ezeknek a gépeknek egy-egy bagdadi fuvar a magyar katonafiúknak utánpótlással, vagy egy járat a Sínai-félszigeten teljesítő magyar kontingensnek a forma kedvéért. Azért a két honvédségi Airbus A319-es nem-kormánygép utaslistáján túl gyakran szerepel a miniszterelnök, a köztársasági elnök vagy a külügyminiszter neve.

És akkor még nem is beszéltünk a hivatalosan honvédségi futárgépnek titulált, szintén két darab Dassault Falcon luxus business jetről, aminek darabja 17 milliárd forint – listaáron. Gondolhatják, hogy nem a tábori postát szállítják vele, hiszen ennek a gépnek nincs is katonai változata. Viszont méregdrága. Megvenni és üzemeltetni is. Olyan ez, mintha a zöld biciklik helyett a Magyar Posta minden egyes kézbesítőnek egy-egy Rolls Royce-t venne szolgálati furgon gyanánt. Ezt a típust amúgy máshol is használják az állami vezetők utaztatására, az ún. VIP-járatokhoz. A különbség az, hogy ott – nem hazudoznak hozzá.

Hát így állunk... és tudják: röpködnek a milliárdok...

Hardy Mihály jegyzete a 2020. június 11-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Derzsi Elekes Andor felvétele