„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Róna Péter: Orbán az új Talleyrand

11/12/2020 21:01

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Értékközösségből érdekközösségé változtatta az Európai Uniót a magyar politika, már csak a pénz számít. Így látja a neves közgazdász.

2020. december 11. Megbeszéljük - részlet 20.12.11. Róna Péter
00:00
00:00

Történelmi sikernek nevezte, egyenesen Talleyrand-nak, a francia minisztertanács egykori elnökének az 1800-as évek eleji politikai győzelméhez hasonlította Róna Péter közgazdász azt, amit Orbán Viktor elért az Európai Unióval szemben. Véleménye szerint az Unió Orbán tevékenysége nyomán értékközösségből érdekközösségé vált. Amit a britek nem tudtak elérni, azt megcsinálta Orbán. Közben kiderült, hogy Németországnak egyáltalán nem érdeke egy szabad Kelet-Európa léte. Az az érdeke, hogy az iparának legyen stabil beszállítói bázisa – mondja Róna Péter.

Az, hogy legyen szólás-, vallás-, egyetemi szabadság, szabad sajtó, nem annyira izgalmas. Azt figyeli majd az Unió, hogy a támogatásokat szabályszerűen költik-e el az adott országban. A 7-es cikkely értelmét vesztette, mondjuk eddig is sántított, nem lehetett betartani.

Kinek kell itt a szabad gondolkodás? – kérdezte keserűen Róna Péter, majd hozzátette: hagyjunk fel minden reménnyel. Amíg az Unió gondolkodik, addig Kaczyński és Orbán szétveri azt, ami a demokráciából még megmaradt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Wikipédia

Megbeszéljük/Interjú Róna Péterrel
2020. december 11., péntek 16:45 
Műsorvezető: Bolgár György