„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: Az alaptörvényt békén kell hagyni, mert érvénytelen, és új alkotmányt kell fölé helyezni

22/06/2021 17:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Teljesen új alkotmány megalkotását tartja megfelelőnek Róna Péter. Az University of Oxford tanára úgy véli, hogy nem az Alaptörvényt kell módosítani, mert az annak legalább egypontjának megsértését jelentené. Szerinte az új szerződést aztán népszavazásra kell bocsátani.

2021. június 22. Megbeszéljük - részlet 21.06.22. Róna Péter
15:53
00:00

Az elmúlt hetekben többször is beszélt Róna Péter arról, hogyan képzeli el az ellenzék tevékenységét a következő időszakban, és milyen lehetőségei lesznek a pártoknak, ha csak egyszerű többséggel nyerik meg a választást. A Oxford Egyetemen a Blackfriars Hall tanára a Klubrádióban elmondta, hogy több dologban egyetért Vörös Imre volt alkotmánybíró és Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő gondolataival, de ellentétben velük Róna úgy véli, hogy Magyarországnak jelenleg nincs érvényes alkotmánya.

Róna szerint mint bármilyen szerződés érvényességéhez, Alaptörvény elfogadásához is a felek szabad akaratú hozzájárulása kell. A jelenlelegi Alaptörvényt azonban az érintettek közül csak azok szavazták meg, akik a Parlamentben ülnek. Ezt az dokumentumot a Fidesz, ráerőszakolta a népre, és amelyet kedve szerint módosíthat, ezért nem szabad megtartani, azt "úgy, ahogy van ki kell dobni". Nagyon fontos az is, hogy az új alkotmány tervezetét népszavazásra kell bocsátani. Hozzátette, hogy egy alkotmányozáshoz a nép akaratának megnyilvánulása szükséges.

Azonban ehhez meg kell szegni az Alaptövény azon passzusát, miszerint nem lehet népszavazáson módosítani azt, és az alkotmányozó népszavazást is. Hegedűs Dániel szerint ezt rosszallással néznék a nyugati hatalmak.

Konferencia Merre van előre? Magyarország újragondolása cím
 
Róna PéterFotó: Beliczay László / MTI
 

Róna azonban "békén hagyná ezt az alaptörvényt", amely nem felel meg alkotmány követelményeinek, és ehelyett az alkotmányozási lehetőségek valamelyikén, a népakarat figyelembevételével új alkotmányt kell "fölé ültetni".

Ezért az ellenzék legfontosabb feladatának azt tartja Róna, hogy a következő három hónapban, legkésőbb október 23-áig egy új alkotmány terveit kidolgozzák, és nyilvánosságra kell hozni, hogy a választásokig megvitatható legyen és a szavazók tisztában legyenek azzal, mire is szavaznak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2021.06.22., kedd 16:16
Riporter: Bolgár György