„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Forgács Imre: A nemzeti vagyon visszaszerzése nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik

26/05/2021 14:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az ellenzéki szövetségnek már most el kell kezdenie felkészülni, kialakítani a koalíciót, mert amennyiben kormányt alakíthat, fontosabb dolgokat kell szinte azonnal végrehajtania. Forgács Imre szerint az egyik ilyen feladat az alkotmányozás. A volt igazságügyi és rendészeti miniszter úgy véli, ezzel nagyban hozzá lehet járulni ahhoz, hogy a nemzeti vagyont visszaszerezzék.

2021. május 26. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. május 26., szerda 09:00): Forgács Imre és Benda László
46:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Fontos kérdés, hogy egy 2022-es kormányváltás esetén hogyan léphet fel az új kabinet, milyen folyamatokat indíthat meg.

A politikus szerint nagyon fontos lépés a nemzeti vagyon visszaszerzése, ami szerinte nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.

Mélyen egyetért, Vörös Imre volt alkotmánybíró véleményével, mely szerint a kizárólagos hatalomgyakorlást szolgáló törvények ellen az új országgyűlésnek kell fellépnie. Vörös jogértelmezése szerint az Alkotmánybíróság nem foglalkozik a közhatalom kizárólagos birtoklására törekvéssel – pedig ezt az Alaptörvény is tiltja. Ezért egy új országgyűlésnek nem lenne más lehetősége, mint átvenni az Ab szerepkörét, és kimondani, hogy mely törvények alkotmányellenesek.

Forgács szerint így az új kormány nem lesz eszköztelen a visszaszerzések során.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem árt előre dolgozni, mert a választásokat követően szoros menetrendet kell tartani, ha a kormányváltás megtörténik, és akkor már fontosabb dolgokat kell elintézni, mint például az alkotmányozás. Az alkotmányozás csak akkor lehet legitim, ha azt a népszavazás során támogatják. A tárgyalások során be kell vonni szakértőket is, akik alternatívákat tudnak felvázolni egy-egy probléma megoldására.

Forgács Imre a Klubrádiónak arról is beszélt, hogy a jogállam leépítésének egyik eszköze az önkormányzatiság leépítése is. A 2019-es önkormányzati választások óta 18 olyan jogszabály született, melyek mind az önkormányzatok gazdálkodási önállóságát csorbítják, illetve a szabályozási lehetőségeit szűkítik. A volt igazságügyi és rendészeti miniszter szerint ez annak a centralizációs folyamatnak az eredménye, amely tíz éve tart.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Forgács Imre
2021.05.26., szerda 9:05
Riporter: Pálinká Szüts Róbert