„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Ez az Alaptörvény nem lehet alapja demokráciának"

19/05/2021 17:48

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár szerepel az Alaptövényben a hatalom kizárólagos megszerzésének tilalma, Halmai Gábor alkotmányjogász szerint alkotmányozási folyamatot kell mindenek előtt indítani, mert egy kétharmados törvény feles többséggel nem változtathatunk meg.

2021. május 19. Megbeszéljük - részlet 21.05.19. Halmai Gábor
14:29
00:00

Kormányváltás esetén nem opció, ha csak módosítgatják a meglévő Alaptörvényt – állítja Halmai Gábor. Az alkotmányjogász a Klubrádiónak azt mondta, hogy a választást követően azonnal új alkotmányozási folymatot kell kezdeni, mert a jelenlegi Alaptörvény nem lehet alapja egy liberális demokráciának, valamint az Európai Unió berendezkedésének és céljainak sem felel meg. 

Ez Halmai szerint lehetséges kétharmados többség nélkül is. Alkotmányozó gyűlést kell összehívni egyszerű többséggel, majd az új kormány a tervezetet népszavazásra bocsátja. Természetesen a népszavazásra bocsátás szabályait is meg kell változtatni. Magyarországon autokratikus rendszer van, és a jelenlegi Alaptörvény mellett a Fidesz akkor sem váltható le, ha történetesen nem választják meg.

Hozzátette, hiába van a 2011-ben elfogadott Alaptörvényben a közhatalom kizárólagos birtoklására törekvés tilalma, félre kell tenni. Igaz ugyan, hogy mindaz ami a Fidesz uralmának tizenegy éve alatt történt, kimeríti mindezt, de ezt kétharmados Alaptörvényt feles többséggel nem lehet megváltoztatni. Ezzel egyszerre tartanánk be és sértenénk meg ugyanazt a törvényt. Tehát mindenképpen félre kell tenni az Alaptörvényt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Halmai Gáborral
2021.05.19., szerda 16:42
Riporter: Bolgár György