„Klubrádió
Megbeszéljük...

Régi konzervativizmusra építené az új jobboldalt

1/03/2019 09:38

| Szerző: Klubrádió

A nyugati jobboldalnál erősebb a közép-európai és főleg a magyar. Az eredeti értékekhez kell visszatérni - állítja Békés Márton.

2019. február 28. Megbeszéljük - részlet 19.02.28. Békés Márton
27:24
00:00

A régi konzervativizmusban látja a jobboldal jövőjét, az új jobboldalt Békés Márton, a Kommentár című konzervatív folyóirat felelős szerkesztője. Szerinte az eredeti értékekhez kell ragaszkodni, mint amilyen a nemzet, a család és át kell gondolni az állam szerepét is, az olyasmit, mint a bevándorlás, el kell utasítani. A nyugati jobboldal semleges, technokrata, liberális irányvonala nem helyes, ezt mutatja az is, hogy a német, vagy a francia jobboldal gyengébb, mint a Fidesz.

Békés Márton, aki történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója is, azt mondta, hogy persze nem lehet a régi mítoszokhoz visszatérni, de egy határozott időszakot nem jelölt meg, ahol a régi konzervativizmust keresni kellene.

Kiállt a populizmus mellett, mert az népbarát ideológia, szemben az elitizmussal. Az ellenzéknek az összefogásra tett kísérleteit elit mesének tartja, azt különösen nem tudja elfogadni, hogy a Jobbikkal fogjon össze a többi párt.

Békés Márton azt már korábban kifejtette, hogy Esterházy Péter, vagy Jancsó Miklós helyett plebejusabb idolokat kellene találni. Nem az egész országnak keresne új, más értékrendű személyeket, hanem a jobboldalnak. A múltból olyanokra gondol, mint Németh László, Illyés Gyula, Kassák Lajos, vagy Kertész Imre.

Bolgár György interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.