„Klubrádió
Eurozóna

A jobboldali populizmus után jöhet a baloldali

18/01/2019 14:55

| Szerző: Klubrádió

A globalizáció vesztese a közép- és alsó középosztály a fejlett világban. Vagy a feltörekvő országokból szeretnének pénzt átcsoportosítani, vagy a saját gazdagjaiktól.

 

2019. január 18. Zsiday Viktor a populizmusról
11:38
00:00

A következő komolyabb recesszió visszaszoríthatja a jobboldali, autoriter populistákat, hiszen kiderül, hogy ők sem tudják megváltani a világot, alattuk is van föllendülés és válság egyaránt. Zsiday Viktor befektetési szakértő szerint könnyen előfordulhat, hogy jönnek a baloldali populisták.

Az elmúlt 10 év politikáját erősen meghatározzák az elmúlt 20-30 év gazdasági jelenségei. A globalizáció során az történt, hogy a föld lakosságának jelentős része gazdagodott, de természetesen nem egyformán. A feltörekvő országoknak szinte a teljes lakosságára igaz ez, a fejlett országokban viszont csak azokra, akik eleve vagyonosak voltak. Ők tovább gazdagodtak. Viszont a fejlett világban a középosztály és az alsó középosztály nem tudott gyarapodni, ők tehát a globalizáció vesztesei.

Mit tehetnek a vesztesek? Próbálkozhatnak azzal, amit a jobboldali populisták javasolnak, megpróbálhatnak pénzt átcsoportosítani a fejlődő világból, kivethetnek védővámokat, építhetnek kerítéseket, falakat. De megtehetik azt is, hogy a saját gazdagjaiktól vegyenek el, ugyanis az utóbbi időben oly mértékben nőtt a cégek nyeresége, a multik profitja, hogy van miből. Ez egy baloldalra jellemző megoldás. A brit Munkáspárt például már munkástanácsokat alakítana, azoknak részvénypaketteket adna, hogy részesüljenek az osztalékból.

Zsiday Viktor nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államokban a demokraták, az Egyesült Királyságban a munkáspártiak kerüljenek hatalomra. Véleménye szerint, ha a nagy pártok továbbra sem ismerik fel a helyzetet és nem lépnek megfelelően, akkor a baloldali populizmus törhet előre, akár radikális megoldásokkal is.

Kárpáti János interjúját a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.