„Klubrádió
Világtalálkozó

Racionális indulásból érzelmi hullámvasút Gárdos Péterrel és Apró Annával

16/12/2019 18:21

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Milyen befektetés ma egy sikeres regény vagy film? Várhat-e őszinte szerelmet egy sikeres üzletasszony, aki még csak 30 éves és váratlanul – egy családi örökség kapcsán – kellett pályát módosítania? És mit csinál egy kockázati tőkebefektető? Racionálisan kezdődött a Világtalálkozó e heti adása, s aztán egy nagy érzelmi hullámvasúton találtuk magunkat. Kadarkai Endre szombati vendégei: Gárdos Péter író, filmrendező és Apró Anna kockázati tőkebefektető, a Cápák között című tévéműsor zsűritagja voltak.

2019. december 14. Világtalálkozó (2019. december 14., szombat 12:00): Apró Anna és Gárdos Péter
55:07
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Warholik Zoltán
Mi szeretnél lenni, ha felnősz? Ezt az iskolai feladatot kapta Gárdos Péter, és 40 év után került kezébe ez a „meglehetősen butácska dolgozat”. De azért feketén-fehéren kiderült belőle, hogy filmrendezőnek készül. „Ott áll jellegzetesen ronda gyerekírásommal a bizonyíték, le sem tagadhatom. Már 14 évesen tudtam, hogy filmrendező akarok lenni, semmi más.”

A Szamárköhögés 12 díjat nyert külföldi fesztiválokon, beutazta vele a világot. Volt olyan filmje, amely segített kikecmeregni egy magánéleti válságból: ez volt „A skorpió megeszi az ikreket reggelire”. Aztán volt olyan filmje – A hecc – amelyik teljesen észrevétlen maradt. A mai napig úgy jár-kel utcán és üzletközpontokban, mintha szereplőket keresne. Folyamatosan kémleli az arcokat és a tekinteteket. Bennük történeteket lát. Igazi karakterlesen van ilyenkor. Forgatókönyvírásos időszakban megesett, hogy még saját édesanyját sem ismerte fel, pedig még rá is nézett. Mamája aztán zokogva hívta fel, később úgy kellett nyugtatni őt.

Az sem túl gyakori, hogy valakinek 60 fölött induljon be az írói karrierje. Sikeres filmjei mellett Gárdos Péter eddig megjelent három regénye osztatlan népszerűséget ért el itthon és a nagyvilágban. A Hajnali láz című kötetéből film is készült. Már 2009-ben elmesélte, hogy dédelgeti ezt a forgatókönyvet, amely szívügye. „Igazán személyes, hiszem anyám és apám megismerkedésének története, akik holokauszt-túlélőkként, levelezés útján ismerkedtek meg 1946-ban Svédországban, majd kapcsolatuk mesébe illő megkoronázásaként a svéd király is szerepet játszott házasságukban.”

Filmjeit idézve azt is elmesélte műsorunkban, miért gyötri életre szóló bűntudat Feleki Kamill-lal szemben?

Gárdos Péter, Apró Anna és Kadarkai Endre
 
Gárdos Péter, Apró Anna és Kadarkai Endre
 


Apró Anna
 elsőként a füredi Anna-bálon, 2006-ban került reflektorfénybe, sőt egyenesen meg is koronázták. 18 éves koráig fitnesz- és moderntánc-versenyeken vett részt. Ötödik helyezett lett az aerobik-EB-n. Érettségi után joghallgató, majd az IBS-en szerzett angol diplomát.

Azóta annyi próba elé állította a sors, ami több életre is elegendő. Édesapja a balatonfüredi Szívkórházban a kardiológiai osztály elismert vezetője volt, és sikeres egészségügyi vállalkozásait vezette. 2012-ben szerelemféltésből egy rendőr lelőtte őt szolgálati fegyverével, majd önmagával is végzett. Anna és édesanyja csak a tragédia után szembesült azzal, hogy a kardiológus főorvos édesapának volt egy másik kapcsolata is. „Másodpercek alatt kellett felnőnöm, 22 éves voltam, a jogra jártam, és mindez a vizsgaidőszak közepén történt.” Apjától örökölt cégeit azóta sikeresen vezeti, édesanyjával közösen.

„Ha valamit szeretnék elérni, azért rengeteget vagyok képes dolgozni. Nem kedvelem a kompromisszumot − persze néha ráfanyalodom −, szívesebben működöm a mindent vagy semmit elv alapján. Talán ennek köszönhetek sok mindent. Én modellként is mindig pontosan és szorgalmasan tettem a dolgom, bármerre dolgoztam is a világon, pedig akkor még csak tizenkilenc éves voltam” – mondja Anna.

Most, 30 évesen úgy jellemzi magát, hogy nem rabja az érzelmeinek. „Valószínűleg kemény ügyvéd lett volna belőlem. Nem mondhatom, hogy most intenzíven keresek társat.” Jelenleg a munkába fekteti energiáit, ez pedig a családért van, hogy ne hagyja veszni azt az örökséget, ami a tragédia után a nyakába szakadt. „Nem az a lényeg, hogy a majdani párom tehetős legyen, hanem az, hogy van-e benne kedv, ambíció a munkához és mi az, amit a mi értékeinkhez hozzá tud tenni.” Fél is a szerelem lila ködétől, hogy ezzel a racionalitása csorbulna. „Tény, hogy sokan begörcsölnek attól, ha egy nő sikeres. Ahogyan az is tény, hogy sokkal több kudarcélmény ért a férfiakkal kapcsolatban, amióta cégvezető vagyok, mint amikor még modellkedtem. Bár megérzésem szerint, 99 százalékban a férfiak elsőként még így is a Nőt látják bennem.”

Műsorunk már meghallgatható, sőt vissza is nézhető Youtube-csatornánkon.

Műsorvezető: Kadarkai Endre
Szerkesztő: Warholik Zoltán