„Klubrádió
Világtalálkozó

Szabadon szárnyaló negyvenesek

8/12/2019 14:28

| Szerző: Klubrádió

Amerikában azt sulykolják a fiatalok fejébe, hogy mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz. Nem baj, ha valaki azt mondja nekem, hogy én egy fura madár vagyok. Két ember, egy beszélgetés.

2019. december 07. Világtalálkozó (2019. december 07., szombat 12:00): Árvai Péter és Fenyő Iván
00:00
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Warholik Zoltán

Két szabad ember. Árvai Péter üzletember és Fenyő Iván színész idén 40 évesek, mindkettejük életében sorsfordítónak bizonyult a huszonnyolcadik életévük. Egyikük Magyarországra vágyott, míg a másik a mai napig nem mondott le a külföldi karrierről. A szombati Világtalálkozóban sorsfordító pillanataikat is megosztották a hallgatókkal.

Árvai Péter magyar szülők gyerekeként Svédországban született. Ott az egyik legszegényebb családnak számítottak a környéken. Szülein keresztül kapott kóstolót a magyar kultúrából. S persze megvolt neki is alapként a Süsü, a sárkány. Péter nevéhez köthető az a prezentációkészítő alkalmazás, mellyel ma már bárki elkészítheti első prezijét.

Épp a világválság csúcspontján indult, s kezdett befektetők után kajtatni, de a válság megtépázta a pénzemberek magabiztosságát. Még a repülőjegy is komoly befektetés volt: kenyéren és vízen élt. De társaival minden pénzüket beletették a vállalkozásba. Hatalmas rizikó volt. Árvai havonta ingázott Budapest és San Francisco között. „Míg Amerikában azt sulykolják a fiatalok fejébe, hogy mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz, addig Magyarországon azt halljuk már az iskolától kezdve: ne álmodozz, úgysem sikerül.” Na, ezt a pesszimista légkört érezve tért haza, és fogott bele vállalkozásába. Létrejött a Prezi és vele a kezdő vállalkozásokat segítő start up-hálózat története. 2017-ben megkapta az Év fiatal vállalkozója díjat. 2018-ban harmadik lett a Financial Times top 100 LGBT+ vezetőt listázó rangsorában. Merthogy 2015-ben ő volt az első cégvezető Magyarországon, aki coming outolt, és előlépett a másságával. Hogy ne legyen ez tabutéma közvetlen kollégái előtt sem.

Míg Árvai Péterrel 28 évesen fordult a világ Magyarországra költözésével, addig Fenyő Iván esetében a kijózanodás jelentette a fordulatot – és ez szinte szó szerint értendő. „2007. április 19.: a második szülinapom. Ha nem történik a baleset 28 évesen, akkor én egy-másfél év múlva meghalok. Az előtte való időszak az életében nem szólt másról, mint az élvezetek habzsolásáról” – mondja Iván a beszélgetésünkben.  Olyan életmódot folytatott, hogy akár abba bele is halhatott volna. A kimaradásokba, a tudatmódosítókba, a tivornyákba. Nem múlt el nap a pia nélkül. „Nagyon faltam a csajokat, de nagyon durván. Olyan mélyre süllyedtem, hogy mindenkin átgázoltam.”

Elvonulások, meditációk követték ezt a csattanást, megismerte nepáli tanítómesterét, s megtanult befelé figyelni. 7 évre a színi pályáról is kivonult, majd külföldi filmszerepekben is feltűnt. De sokan ma sem tudnak mit kezdeni a hirtelen jött nagy váltásával. „Leggyakrabban azzal a véleménnyel találkozom magammal kapcsolatban, hogy túl spirituális vagyok. Rögtön meg is kérdezném, mi az, hogy túl spirituális? Mi az, hogy „túl”? Hogy lehet „túl”? De nem baj, ha valaki azt mondja nekem, hogy én egy fura madár vagyok. Valamit látni vélek, amit sokan nem is látnak még. De lehet, hogy tévedek. Szerintem sokkal normálisabb, sokkal tisztább, sokkal stabilabb, sokkal férfibb lettem.”

Milyen béklyók nélkül élni? A hazai színházi szabályrendszer és a kötött forgatási rendek (most éppen egy 100 részes sorozat forgatása közben) mennyire teszik szabaddá, kötetlenné az embert. Mindenesetre különleges gyógyteái mindig ott lapulnak Ivánnál, aki meg is kínálta a felvétel előtt portrétársát, Árvai Pétert.

Egy újabb különleges találkozásnak lehetnek szem- és fültanúi, ha visszahallgatják, vagy visszanézik szombati adásunkat.

A beszélgetés videófelvétele a Klubrádió YouTube-csatornáján is elérhető - ha pedig feliratkozik, nem fogja elszalasztani mozgóképes anyagainkat sem.

FELIRATKOZOM:

Világtalálkozó
2019.12.07. 12:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre
Szerkesztő: Warholik Zoltán