„Klubrádió
Megbeszéljük...

Puzsér Róbert: Orbánt fogják az oroszok

23/02/2023 19:03

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Valószínűleg Orbán Viktort zsarolják valamivel az oroszok, ezért árulhatta el a saját szövetségeseit mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban – véli Puzsér Róbert publicista. Hozzátette, Putyin valami olyasmivel zsarolhatja Orbánt, ami a nyugati szövetségesei előtt véglegesen és visszavonhatatlanul korrumpálná a magyar miniszterelnököt. Puzsér a Megbeszéljük című műsorban beszélt arról a pénteki tüntetésről, amelyet a Szabadság térre szerveznek a háború egy éves évfordulójára az orosz agresszió elítélése céljából. 

2023. február 23. Megbeszéljük-részlet (2023.02.23.) Puzsér Róbert
15:48
00:00

Pénteken 5 órától a Szabadság térre szervez tüntetést Keresztény Zoltán politikai aktivista az orosz agresszió áldozataiért és a putyini terjeszkedés megállításáért. A tüntetésen felszólal Puzsér Róbert publicista, aki békepártinak vallja magát, ugyanakkor úgy tartja, az orosz-ukrán háború ideális lezárását az jelentené, ha Putyin kivonulna a megszállt ukrán területekről.

Európa számos alkalommal hagyta Oroszországot terjeszkedni, hagyta Putyin agresszióját 2008-ban Grúziában, aztán 2014-ben a Krím annektálásakor – mondta Puzsér Róbert. A Nyugat nem lépett: azt tette, amit Orbán Viktor szerint a felelősségteljes nyugatnak tennie kell – tette hozzá a publicista. Viszont kiderült, hogy Putyin étvágyát ezek sem csillapították, Európa és NATO levonta azt a nagy történelmi következtetést – ami a történelem minden egyes háborújából következik –, hogy erővel erőt kell szembeszegezni, mert csak az erőegyensúly teremt tartós békét – fejtette ki Puzsér. Hozzátette, ami jelenleg történik Ukrajnában, az valamiféle erőegyensúly.

Puzsér hangsúlyozta, az Orbán Viktor politikájával szemben megnyilvánuló szembenállás nem a politikai jobb és bal tengely mentén, hanem a Kelet-Nyugat tengelyen húzódó ügy. Elképzelése szerint Orbán Viktor azért választotta ezt a kifejezetten öngyilkos és mélységesen erkölcstelen politikai utat, mert fogják őt az oroszok. "Erre a hitszegésre ez az egyetlen számomra helytállónak tűnő magyarázat, hogy Orbán Viktor ha tehetné, nem tenné ezt, hiszen egyetlen NATO, illetve egyetlen uniós tagország sem teszi" – nyilatkozta a publicista. 

Ugyanakkor Orbánt valószínűleg nem olyasmivel zsarolják, ami a magyar választói előtt járatná le őt – mondta Puzsér. Szerinte a zsarolás tárgyát valami olyan képezheti, ami a nyugati szövetségesei korrumpálná őt véglegesen. Lehetséges, hogy Magyarország már kisodródott a nyugati szövetségből, noha ez még nincsen kodifikálva: még nincs létrehozva az a kiléptetési protokoll, aminek a mentén az unióból valaki el lehet zárni – fejtette ki Puzsér. Hozzátette, ha mégis elindulna egy ilyen eljárás Orbán előbb kiléptetné az országot az EU-ból vagy a NATO-ból, mint hogy szégyenszemre őt léptesse ki a többség, ezzel megőrizve a cselekvés illúzióját. 

A pénteki Szovjet hősi emlékműhöz szervezett demonstrációról azt mondata, hogy a háború, illetve a háborús agresszió ellen fognak tüntetni. Hangsúlyozta, békepártinak vallja magát, noha nem a Putyin és Orbán által óhajtott békét támogatja, nevezetesen azt, hogy Ukrajna elveszítse a területének az egyharmadát. "Nem azért, mert én nem vagyok hajlandó odaadni, mert ki vagyok én ehhez, hanem mert az ukránok nem akarják odaadni Putyinnak és Oroszországnak az országuknak a keleti egyharmadát. Úgyhogy persze legyen béke, de előbb úgy, hogy vonuljon ki Putyin vonuljon ki a megszállt területekről" – zárta az interjút Puzsér Róbert.

A Megbeszéljük című műsorban megszólalt Horn Gábor, aki szerint Magyarország kicsi, összetöpörödő és működésképtelen ország maradna, ha kilépnénk az Európai Unióból, ez az "öngyilkos lépés" nem lehet érdeke Orbán Viktornak sem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Puzsér Róberttel
2023. február 23., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György