„Klubrádió
Megbeszéljük...

Puzsér: Az Orbán-rendszer egy halálcsillag gravitációs erejével bír

22/12/2022 20:01

| Szerző: Klubrádió

Megszűnt a magyar politika kétpólusú felosztása – véli Puzsér Róbert publicista. Véleménye szerint míg az Orbán-rendszer egy hatalmas halálcsillagként viselkedik, addig az alternatíva helyén csak tehetetlenül űrszemét lebeg az űrben. A Megbeszéljük című műsorban kifejtette, hogy a változást kívánó választóknak le kell tenniük arról az illúzióról, hogy az Orbán-rendszer leváltható a négy évente rendezett országgyűlési választáson, ehelyett a civil szférában lenne érdemes felépíteni egy elvi meggyőződésen alapuló alternatívát.

2022. december 22. Megbeszéljük részlet - 2022.12.22. Puzsér Róbert
19:07
00:00

"A balliberális hulladékelit és Orbán Viktor nemzeti radikális kurzusa közt egyenlő távolságot méricskélni szimpla cinizmus" írta Puzsér Róbert az Indexen megjelent A centrumértelmiség társutassága című véleménycikkében.

A publicista szerint a centrumértelmiségi-státusz mindössze addig értelmezhető, ameddig van egy kétpólusú rendszer. Azonban legkésőbb a 2022-es országgyűlési választás eredményekor az átlagos választó számára is szertefoszlott az az illúzió, hogy az Orbán-rendszer választások útján egy belső alternatíva által megdönthető, tette hozzá.

Puzsér szerint a magyar történelemben jellemzően külső erők, nagy történelmi változások voltak képesek rendszereket megdönteni: az I. világháború a dualizmust, míg a II. világháború a Horthy-rendszert döntötte meg, illetve a keleti-blokk összeomlása a Kádár-rendszernek vetett véget. Lehet, hogy még évtizedekre vagyunk attól a kataklizmától, ami az Orbán-rendszert elsöpörheti – mondta a publicista.

Az ellenzék és Orbán Viktor egyaránt azt az illúziót keltik a magyar választók fejében, hogy négy éven belül változhat minden, viszont ez egy hazugság – véli Puzsér Róbert. Hozzátette, Orbán Viktor rendszere már rég nem demokratikus, hanem egy monolit, autoriter rendszer.

A publicista úgy látja, hogy az Orbán-rendszer egy hatalmas halálcsillagként magához vonz mindent, ami hasznos neki, és eltaszít mindent, ami veszélyes lehet számára. Ezzel szemben pedig nincs alternatíva, csak egy szervezetlenebb, alkalmatlanabb és kormányképtelenebb "szeméthalom", ami azonban morálisan nem különbözik az óriásbolygótól – fogalmazott Puzsér.

Puzsér Róbert szerint ki kell jelenteni, hogy nem tudhatjuk mikor lesz vége az Orbán-rendszernek. Ehelyett viszont olyan civilségre van szükség, amelyik távolságot tart a politikától – véli a publicista. Szerinte a változást akaró választóknak a saját elvi meggyőződéseiket kell szembeállítaniuk a Fidesz elvtelen és érdekek mentén történő politizálásával.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Puzsér Róberttel
2022. december 22., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György

(Címlapi kép: Pixabay)