„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

Puccini és a humor?

24/05/2021 18:40

| Szerző: Klubrádió

Az Operaklubban korábban a humorról volt szó, ezt a témát vitte tovább Hábetler András, csak ezúttal Puccini egyetlen vígoperájában.

2021. május 17. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2021. május 17., hétfő 15:00)
47:56
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta
Amikor a múltkor a zenei humorról volt szó az Operaklubban, Rossini és Donizetti vígoperáiból hallhattak részleteket. De vajon hogyan jelenik meg a humor egy olyan zeneszerzőnél, aki jellemzően nem vidám, hanem inkább tragikus, megrázó operákat írt?

Az Operaklubban Giacomo Puccini Gianni Schicchi egyfelvonásos operájáról mesélt sok zenei bejátszással a műsorvezető, Hábetler András.

Puccini jellemzően tragikus, megrázó, könnyfakasztó darabokat szerzett, de valahogy csak sikerült egy vígoperának is becsúsznia az életműbe, ami nagyon jól sikerült.

Lauretta áriája egyáltalán nem humoros, arról szól, hogy bár szeretne hozzámenni kiválasztottjához, Rinucciohoz, de a fiú családja lenézi őket, mert nem elég jómódúak. Erre Lauretta apja, a címszereplő Gianni Schicchi is bekeményít, ő sem akarja a lányát odaadni ezután.

Hogy mégis hogyan lesz ebből a történetből vígopera, azt megtudja, ha az adást visszahallgatja a fenti lájátszás gombra kattintva.

Operaklub - nemcsak operakedvelőknek!
2021. május 17. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta