„Klubrádió
Esti gyors

PSZ: Mintha a kormány még mindig Brüsszelre mutogatna, a béremelés pedig nincs 10 százalék

14/12/2023 21:44

| Szerző: Klubrádió

Gosztonyi Gábor elmondta: az EU-s pénzeket akkor fizetik ki, ha a magyar állam kiküldi a számlákat, tehát ha a kormány nem emeli meg a pedagógusok bérét és ennek költségeit nem küldi ki, akkor az életben nem kapják meg a béremelést. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke hozzátette: a szóban forgó 10 százalék nem bér-, hanem bértömeg-emelés, van benne pótlék is, reálértéken körülbelül 5 százalékot jelent.

2023. december 14. Esti gyors / részlet, Gosztonyi Gábor (23.12.14.)
07:14
00:00

Hosszú ideje lehet hallani a kormánytól, hogy a pedagógusok béremelése az európai uniós pénzektől függ. Ezek jelentős részének a zárolását feloldották szerdán. Az RTL Híradó megkérdezte a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumtól, hogy mi lesz, és azt a választ kapták, hogy 10 százalékot emelnek, továbbira csak akkor van lehetőség, ha itt lesz a pénz. Viszont a kifizetéseket meg kell előlegeznie a kormánynak.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Esti gyorsban azt mondta: olyan a helyzet, mintha a kormány továbbra is Brüsszelre akarna mutogatni. Ugyanis, ahogy ő is elmondta, az EU-s pénzeket akkor fizetik ki, ha a magyar állam kiküldi a számlákat az Uniónak. Tehát ha a kormány nem emeli meg a pedagógusok bérét és ennek költségeit nem küldi ki, akkor soha az életben nem kapják meg a béremelést.

Azt is hangsúlyozta: a szóban forgó 10 százalék nem béremelés, hanem bértömeg-emelés, ez reálértékben az oktatásban dolgozóknál körülbelül 5 százalékot jelent. A bértömeget úgy kell érteni, hogy ebből akarja finanszírozni a kormány a valóban 10 százalékos gyakornoki béremelést és azt a pótlékot is, amit azok a tanárok kapnak, akiknek az iskoláiban jelentős a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű diákok aránya. Ez utóbbit egyébként kérték, ezzel egyetértenek. Tehát csak a maradék összeget osztják szét ténylegesen a pedagógusok között.

Kaptak egy olyan dokumentumot is, amely a várható januári bérüket mutatja, és a PSZ-hez nem jutott el olyan információ, hogy ez meghaladta volna az 5 százalékot. Miközben – hívta fel a figyelmet – az a felháborító, hogy béremelésről beszélnek, de még a KSH által közölt infláció is bőven nagyobb, sőt, ha a fogyasztói kosarat nézzük, akkor inkább 20 százalékról lehet szó. Ezt óhajtja a kormány 5 százalékkal rendezni.

Mi lesz a túlórákkal?

Az eddig ki nem fizetett túlóráknak hároméves elévülési idejük van. Gosztonyi Gábor szerint az érintett tanároknak semmi esélyük megkapni ezeket az összegeket, ha ők maguk nem kérik. Egy évvel ezelőtt a PDSZ révén jogerősen nyertek egy olyan pert, amelyben kimondták, hogy a 96 órán belül elrendelt többletmunka nem nevezhető helyettesítésnek, ezért azt ki kell fizetni. Viszont nincs precedensjog az országban, ez automatikusan nem jár mindenkinek, illetve információik szerint a tankerületek maguktól nem fizetik ki, a pedagógusoknak kell kérniük. Alakultak erre pertársaságok, nyernek ilyen összegeket, de egy szombathelyi példát említve azt mondta, a tankerület se hagyja és mennek másodfokra. A pedagógusok december 31-ig követelhetik három évre visszamenőleg a ki nem fizetett túlóráikat.

Jön-e újabb sztrájk?

Egyeztettek a PDSZ-szel, nyilván sok függ attól, hogy a jövő csütörtöki sztrájkbizottsági tárgyaláson mit tud mondani az államtitkár, mert ott rákérdeznek a béremelésre. Nyilván az eddigi ajánlat elfogadhatatlan, hacsak azt nem mondják, hogy a pedagógus átlagbérek elérik a diplomás átlagbérek 72 százalékot, akkor valószínűleg január 31-én, a tiltakozó akciók kétéves évfordulóján kvázi „kormányemlékeztető sztrájkot” fognak tartani. (A kormány és az Európai Bizottság megállapodása szerint el kellene érni ezt a 72 százalékot – jegyezte meg.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. december 14., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván