„Támogassa
A lényeg

Maruzsa: Indokolatlan a státusztörvény visszavonása

8/12/2023 17:28

| Szerző: Klubrádió

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a szakszervezeteknek küldött levelében azt írta: szerinte az új életpályáról szóló törvény miatt nem mondtak fel tömegesen a pedagógusok, 99 százalékuk az új jogállást választotta, ezért az Országgyűlés által júliusban elfogadott törvény visszavonására irányuló követelés indokolatlan.

A két nagy szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonban fenntartja követeléseit és továbbra is tárgyalást sürget.

Maruzsa a szakszervezetek azonnali, ötvenszázalékos béremelésre vonatkozó követeléssel kapcsolatban azt írta, a köznevelésben dolgozók jelentős béremelését a kormány is indokoltnak tartja, ezért a kormány és az Európai Bizottság közös vállalást írt alá. Azt közölte: a kormány ezt már teljesítette, a Bizottság pedig nem fizetett.

Maruzsa sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek máris a teljesítményértékelési rendszer eltörlését követelik, holott azt még be sem vezették. Hétfőn a kulturális bizottság meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter azonban bejelentette, hogy megalakul a nevelési kormánybizottság – a miniszterelnökkel az élen –, és jövőre bizonyos dolgokat részletesen felülvizsgálnak, köztük a nemzeti alaptantervet és a pedagógusok bérezését meghatározó teljesítményértékelési rendszert is. Emellett a belügyminiszter hangsúlyozta, januártól a 10 százalékos béremelés az uniós pénzektől függetlenül megérkezik a pedagógusokhoz.

Maruzsa a neveléssel-oktatással lekötött heti munkaidő kérdéséről azt írta, épp a szakszervezetek kérésére határozták meg egységesen a 24 órát a 22-26 helyett, így a 22 órára csökkentés jelenleg nem aktuális. A sztrájkjog szerinte a nemzetközi szerződések rendelkezéseivel összhangban áll, az érdekegyeztetés jelenlegi rendszerén nem kívánnak változtatni.

Az Átlátszó egy hete a tankerületektől kikért adatok alapján azt írta, idén szeptemberig 4314 tanár távozott a közoktatásból, öt százalékos a felmondási arány. Pintér Sándor miniszter és Rétvári Bence belügyi államtitkár is 1200-1205 távozó tanárról beszélt.

(via hvg.hu)