„Támogassa
A lényeg

Értelmezhetetlen adathalmazt küldött a tankerület a bíróságnak a kirúgott kölcseys tanárok perében

5/12/2023 15:48

| Szerző: Klubrádió

Egy-két nappal a tárgyalás előtt, az éjszaka közepén. Ezért a bíró nem tudta részletesen átnézni az adatokat. Megjegyezte azt is, hogy a tankerület által benyújtott adatok értelmezhetetlenek, és az adatok pontosítását kérte "normális" számokkal.

Kedd délelőtt folytatódott a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának tárgyalása, akiket a Belső-Pesti Tankerületi Központ még szeptember végén bocsátott el, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A bíró szerette volna lezárni a lassan egy éve húzódó perfelvételi szakaszt, erre most sem kerülhetett sor. A bíró az előző, november 2-i tárgyaláson pontos listát kért arról, ki mennyit és hányszor mulasztott, de ezt csak a december 5-i tárgyalás előtt pár nappal kapta meg – számolt be a Népszava.

Erre azért lett volna szükség, mert a legutóbbi tárgyaláson a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője, Marosi Beatrix nem tudta egyértelműen megmagyarázni, miért pont öt tanárt rúgtak ki, annak ellenére, hogy többen is részt vettek a polgári engedetlenségben. A lap szerint a bíró a keddi tárgyaláson szóvá is tette a tankerületi központ jogi képviselőjének, hogy a kért kimutatást, bár egy hónapjuk volt rá, csak december 1-jén, péntek éjjel 11-kor küldték el a bíróságra, így azt nem tudta részletesen átnézni. Megjegyezte azt is, hogy a tankerület által benyújtott adatok értelmezhetetlenek, és az adatok pontosítását kérte „normális” számokkal.

A tankerületi képviselője bírói kérdése ismét jelezte, nem sikerült megállapodást kötniük a felperes tanárokkal. A következő tárgyalás 2024. január 18-án lesz.

A tankerület szerint az érintett tanárok felmentése indokolt volt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket” (polgári engedetlenségben vettek részt).  A Kölcseyből kirúgott öt tanár között van a Tanítanék Mozgalom két ismert tagja, Törley Katalin és Palya Tamás is. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület képviseli.