„Támogassa
Reggeli gyors

"A politikai komisszárok nem foglalkoznak a gyerekek érdekével"

6/12/2023 11:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Amikor a szülők óvónőt, tanítót, jó iskolát keresnek a gyerekük számára, tényleg az lenne az első kérdés, hogy hányasra vizsgáztak a köznevelési törvényből?" – tette fel a kérdést Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform tagja. Hozzátette, meglátása szerint a kormány megelégszik a lexikális tudásalapú oktatással és fegyelmezéssel. A tanulás hatékony folyamatáról azonban már más az elfogadott álláspont.

2023. december 06. Reggeli gyors - részlet 23.12.06. Ercse Krisztina
15:17
00:00

A kormány nevelési kormánybizottságot hoz létre, felülvizsgálják az alaptantervet. A jövő év egyik fontos témája lesz az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása. Ennek érdekében a kormány nevelési kormánybizottságot hoz létre, amelynek vezetője a miniszterelnök lesz – mondta Pintér Sándor a parlament kulturális bizottságának meghallgatásán.

A bejelentés arról is szólt, hogy az iskolaigazgatóknak, és egy-egy tanárnak is vizsgáznia kell az új köznevelési törvényből, hogy a minisztérium felmérje, mennyire sajátították el annak tartalmát.

"Amikor a szülők óvónőt, tanítót, jó iskolát keresnek a gyerekük számára, tényleg az lenne az első kérdés, hogy hányasra vizsgáztak a köznevelési törvényből?" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform tagja. Tragédiának nevezte a bejelentést abban a vonatkozásban is, hogy amikor úgy tűnik, a Belügyminisztérium belátja, amiről a pedagógusok, a diákok beszélnek, valós probléma, kiderül, hogy fogalmuk sincs, és nem is érdekli az illetékeseket az oktatás.

"Ma már sokkal többet tudunk arról, hogyan tanul az ember, milyen körülmények ösztönzik a jobb teljesítményre" – mondta Ercse, hozzátéve, hogy az oktatásügyben illetékessé vált Belügyminisztérium ezzel szemben a fegyelmet, és a lexikális tudásközpontú tartja mindenek felett állónak. "Ez a kormány, ezek a politikai komisszárok, mint Maruzsa Zoltán, vagy Rétvári Bence olyan kérdésekkel nem foglalkoznak, mint a gyerekek érdeke, ez elő sem kerül."

A tervezett nevelési kormánybizottsággal kapcsolatban elmondta, szó sincs arról, hogy széleskörű, a szakmában avatott testület jönne létre, megint csak politikusok vesznek részt a döntéshozatalban, a szakterületet ismerők kizárásával.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ercse Krisztinával
2023.12.06., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre