„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Tíz év alatt megötszöröződött az Ausztriában tanuló magyar diákok száma"

5/12/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az osztrák statisztikai hivatal adatai alapján 2010 és 2020 között a náluk tanuló magyar diákok száma megötszöröződött. Ebbe beletartoznak azok is, akik már családjukkal tartósan Ausztriában élnek – mondta Balla János, a hvg.hu újságírója.

2023. december 05. Reggeli gyors - részlet 23.12.05. Balla István
06:35
00:00

Az országhatárhoz közeli településeken élők esetében felmerülhet, hogy a gyerekük ne magyarországi középiskolába járjon. A nyugati határon egyre többen döntenek így – írja a hvg360, kitérve arra, hogy bár előfordul, csak a gyerekeket küldik a határon túli osztrák iskolákba, nem ez a jellemző. A nyugati határ közelében élő szülők közül sokan maguk is ingáznak két ország közt, és így nem az ismeretlenbe küldik ki gyermeküket.

"Van egy kiadványunk, amellyel a szülőknek akarunk segíteni az iskolaválasztásban" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Balla István, a hvg.hu újságírója, a HVG Középiskola 2024 kiadvány szerkesztője. Hozzátette, a legnagyobb érdeklődésre az a 100-as lista tart számot, amelyben az iskolákat az érettségik, a felvételik és a kompetenciatesztek eredményei, objektív eredmények alapján rangsorolják. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a nyugati határ mellett az osztrák iskolákat is számításba veszik. Az osztrák statisztikai hivatal adatai alapján 2010 és 2020 között a náluk tanuló magyar diákok száma megötszöröződött. Ebbe beletartoznak azok is, akik már családjukkal tartósan Ausztriában élnek. Elmondta, jelenleg 124 ezer magyar dolgozik Ausztriában, közülük nagyon sokan le is telepednek.

Hangsúlyozta, a sikeres beilleszkedéshez elengedhetetlen a német nyelv megfelelő ismerete, ha ez nincs meg, a tanuló nem tud megfelelő kapcsolatokat kialakítani és tanulmányaiban felzárkózni. Mindenesetre a lapnak nyilatkozó szülők arról számoltak be, hogy sokkal gyerekközpontúbb, fejlettebb oktatásban részesül gyermekük, hiszen sokkal jobban figyelembe veszik a diák egyéni igényeit, és Ausztria a PISA-eredmények alapján az OECD-átlag felett helyezkedik el, míg Magyarország már tartósan leszakadt ettől a határértéktől. A friss PISA-adatok ezt a rossz trendet erősítik.

Balla hozzátette, hogy a rangsorban élvonalasnak számító magyar iskolák valóban minőségi képzést nyújtanak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balla Istvánnal
2023.12.05., kedd 7:35
Riporter: Dési János