„Klubrádió
Reggeli gyors

Politico: Üldözésükre hivatkozva kérnek menedéket magyarországi zsidók

6/01/2020 12:08

| Szerző: Klubrádió

Korántsem csak latin-amerikaiakat érint az Egyesült Államok szigorított határellenőrzése, menekültként érkező szíriaiak, oroszok, valamint magyarok is fennakadnak a kontrollon, Sorost pedig díjazták a CEU-ért. Külföldi lapszemle.

Donald Trump migrációs politikáját elemzi a Politico, amely arról ír, tévesen gondolja az amerikai elnök, hogy csak mexikóiak, guatemalaiak, hondurasiak akarnak bevándorolni illegálisan az Egyesült Államokba Új-Mexikó és Texas határainál. 2017 óta ugyanis 9 ezer indiait, 250 románt, számos kínait, és legalább 100, egyéb országokból származó személyt tartóztattak fel hasonló okból az ország határain.

A bevándorlásról és menekültekről szóló cikkben Magyarországot is megemlítik, azt írják, ottani üldözésükre hivatkozva zsidó emberek is kértek menedéket Amerikában, mint ahogy a szíriai polgárháború vagy Putyin oroszországi homofób rendszere elől menekülők is. Mivel azonban Trump is bevezette, hogy harmadik országból érkezetteket nem fogadnak be, sokan közülük elakadtak a déli határvidékeken.

Sorost díjazták a CEU-ért

A Rupert Murdoch médiacsoporthoz tartozó Barron’s website hírei között szerepel, hogy Soros György lett az év adakozója, illetve jótékony embere, amely címet alapvetően azzal érdemelte ki, hogy miután elüldözték Budapestről az általa alapított egyetemet, a CEU-t Bécsbe költöztette át, s 800 millió dollárt adományozott az újabb starthoz. Minekelőtte a budapesti egyetemet is folyamatosan gondozta, támogatta, segítette független és szabad működését.

A New York-i székhelyű Inside Philantropy Alapítvány – amely egyébként részben a Demos elnevezésű agytröszthöz tartozik – által kiírt versenyben a győztes neve mellett többek között az is szerepel, hogy ezzel kívánják elismerni, amit Közép-Európában tett az akadémiai szabadságért a mostoha körülmények ellenére, és mindvégig küzdött a világszerte tapasztalható autoriter rendszerek ellen.

A cikk szerint a filantróp, akinek jelenlegi vagyonát 8,3 milliárd dollárra becsülik, az elmúlt évtizedekben több mint 15 milliárd dollárt adományozott a világszerte működő, 1979-ben létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok intézményeinek. Csak tavaly 1,1 milliárdot szánt a demokrácia megerősítésére Soros György. Meglepetésnek számított, hogy 35 éves fia, Alexander is díjat kapott, méghozzá a legfigyelemreméltóbb (most intriguing) örökös címet. A Barron’s egyelőre nem kapott magyarázatot arra a kérdésére, mit is jelent ez a cím, mivel érdemelte ki Alexander Soros.

Világhírű lett a fehérvári ősz csecsemő

A Székesfehérváron született Bence szenzációszámba megy, mert ősz hajjal született, de a Union Journalism elnevezésű portál szerint nem ő az egyedüli, aki így jött világra, mi több, egyre gyakoribb jelenséggel állunk szemben.

A lap szerint adódik a párhuzam a Scott Fitzgerald művével, illetve az ez alapján készült Benjamin Button különös élete című filmmel, amelyben feje tetejére állt az idő, s a kis Benjamin aggastyánként született és lett belőle aztán csecsemő.

A kutatók először – látva az ősz hajjal született gyerekeket – albínóságra gyanakodtak, de mint kiderült, nem a melanin elnevezésű festékanyag hiányzott a szervezetükből. Mindenestre megállapították, hogy semmilyen különös szervi elváltozás nem tapasztalható, az ősz hajjal született gyerekek remek egészségnek örvendenek.