„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó szerint a Fidesz "ócska trükkje" miatt az EP-választáson is összeállhat az ellenzék egy listára

17/06/2022 22:15

| Szerző: Klubrádió/szg

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető bedobta, hogy 2024-ben legyenek egy napon az önkormányzati és az európai parlamenti választások. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint ez kifejezetten káros populizmus, ócska trükk, hiszen bár a Fidesz 10 milliárd forintos spórolásra hivatkozik, "ennyit egy nap eltapsol a kormánypropaganda". A VIII. kerület vezetője elmondta, két nagyon eltérő kampányról van szó, ezért ez nagyon hátrányosan érinti az ellenzéket. Megoldást kell találniuk, vélhetően azt, hogy összeállnak egy listára az EP-választáson is.

2022. június 17. Megbeszéljük - részlet 22.06.17. Pikó András
15:59
00:00

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a napokban jelentette be, és Gulyás Gergely miniszter pénteken a kormányinfóján egyetértett vele, hogy 2024-ben egyszerre, tavasszal tartanák meg az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Ezeket nagyjából öt hónap választja el egymástól egyébként (eddig általában májusban volt az EP-, októberben a helyhatósági választás).

Pikó András józsefvárosi polgármestert kérdeztük, szerinte kifejezetten rosszindulatú populizmus jelenik meg ebben a kezdeményezésben, és „vegyünk rá mérget”, hogy meg is fogja csinálni a Fidesz. Nem hoznak fel túl sok érvet emellett, talán csak annyit, hogy ezzel 10 milliárd forintot meg lehet spórolni. Ő nagy barátja a takarékosságnak a közpénzeknél, viszont „ennyit egy nap eltapsol a kormányzati propaganda”, ezért nem gondolja, hogy ez valós indok lenne.

A hatásai pedig hosszú távon is kedvezőtlenek lesznek az ellenzék, és kifejezetten károsak a polgármesterek számára – jelentette ki. Hozzátette: ha nagyon ragaszkodnak ehhez az ötlethez a fideszesek, bevezethetnék 2029-től, hiszen akkor nem rövidítenék meg a hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek mandátumát „egy ilyen ócska trükkel”.

De miért rossz ez az ellenzéknek?

Két különböző logikájú kampányról van szó – hangsúlyozta a polgármester. Aki nagyon sok ellenzéki politikussal beszélt, és azzal számolnak, hogy 2024 májusában az EP-választás „egyfajta igazság pillanataként” megmutatja, melyik párt mennyit ér önmagában. Ennek a tudásnak a birtokában lehetne helyi vagy országos szövetségeket kötni, szerinte ez az ellenzék számára úgy volt kitalálva, hogy külön induljanak.

Az önkormányzati választásoknál egyértelműen más a helyzet, ott az ellenzék akkor tud helyben sikeres lenni, ha, akárcsak 2019-ben, minél szélesebb és hatékonyabb koalíciókat köt. Ott nem a különbségeket (mint az előbbinél), hanem a helyi, közös értékeket kell megmutatni.

Ez a helyzet azért jó a Fidesznek – emelte ki –, mert a kormánypárt kommunikációs stratégiája leírható 2-3 mondatban, amelyek közül az egyik leggyakoribb, hogy „megvédik” Magyarországot „Brüsszellel” szemben. Ehhez képest az ellenzéknek helyi ügyekre kell koncentrálnia, de az európai parlamenti mozgósítás felülírja a helyi ügyekre összpontosító kampányokat. Így a Fidesz média- és erőfölénye, illetve a „Brüsszel-ellenes” kommunikációja erősebb lehet. Szinte megoldhatatlan egy kampányon belül az a kétszólamúság, hogy egyszerre fognak össze és próbálnak meg az EP-választáson egyedül sikeresek lenni.

Erre ki kell találniuk valamit, és Pikó szerint a logika az lesz, hogy az ellenzéknek össze kell állnia valamilyen közös listára az EP-választáson is. Ezzel együtt is sokkal nehezebb lesz helyi szinten használni az előválasztást, ha egy listán indul az ellenzék az EP-választáson, illetve meg kell majd állapodni a helyek elosztásáról és a sorrendről. A Fidesz megint azt csinálja, hogy összetömöríti az ellenzéki oldalt egy olyan feladattal, amit nehéz megoldani, valószínűleg csak látványos viták árán, és azok meg nem segítik a helyi koalíciókat.

"Rettenetesen piszkos játék"

Szóba kerültek a polgármesteri lehetőségek is: megemelték az úgynevezett szolidaritási adót, amely Józsefvárosban majdnem egymilliárd forintos pluszkiadást jelent, és azt nem tudják, hogy a helyi iparűzési adót visszakapják-e. Közben ott van az infláció és az energiaár-emelkedés is, amely 7-800 millió forintot jelent plusban. Lehet, hogy lesz olyan önkormányzat, ahol le kell állítani a fejlesztéseket.

Ráadásul, ha tényleg előrehozzák az önkormányzati választást, akkor elvesznek tőlük fél évet, fél évvel kevesebb munka alapján döntenek a helyiek arról, hogy jó munkát végeztek-e vagy sem. Abban is biztos, hogy ha egyes polgármesterek veszítenek, a hátralévő időben a Fidesz meg fogja próbálni őket lemondatni, „az egész rettenetesen piszkos játék”.

Pikó András, aki politikai pályafutása kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt, azt mondta, klubrádiósként is átélte, polgármesterként is átéli, hogy nap mint nap újraírja a szabályokat a Fidesz-kormány, de „ha feladjuk, akkor ők győztek”.

2022. június 17. Megbeszéljük / részlet, Molnár Zsolt (22.06.17.)
08:38
00:00

Megkérdeztük az adásban ugyanerről Molnár Zsoltot, az MSZP pártigazgatóját, országgyűlési képviselőjét is, aki egyetértett Pikó Andrással abban, hogy korrektebb lett volna a Fidesztől ezt nem a következő, hanem az azutáni választásra bevezetni. Azt is mondta, más pártok nevében nem beszélhet, de ő is valószínűbbnek tartja közös listát, hiszen egy napon tartott két választásnál a kétféleképpen induló ellenzék nagyon furcsán mutatna.

A beszélgetéseket a hangsávok melletti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. június 17., péntek 16:10
Műsorvezető: Bolgár György