„Klubrádió
Esti gyors

Pikó András: Egyik fővárosi kerület sem támogatja a szakrendelők államosítását

17/03/2023 19:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Középtávú kormányzati tervek között szerepel az egyelőre még önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosítása. Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere szerint bár nincs olyan fővárosi kerület, amelyik támogatná ezt a tervezetet, mégis nehezen elképzelhető az egységes fellépés, mivel a párthovatartozás gyakran megköti a fideszes polgármesterek kezét.

2023. március 17. Esti gyors-részlet (2023.03.17.) Pikó András
09:12
00:00

Az önkormányzatokat megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóság azzal kapcsolatban, hogy a középtávú kormányzati tervek szerint az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelőket a kórházak alá integrálnák. A várható tiltakozások gondolva ezt visszább vonták, de a tavalyi parlamenti vitában többször előkerült ez az ügy, és akkor az illetékes államtitkár azt mondta, hogy márciusban kívánnak majd erről dönteni – mondta Pikó András Józsefváros polgármestere. Úgy látja, eljött a döntés pillanata, ezért a kormány megkeresi az önkormányzatokat, hogy nyilatkozzanak, mi a véleményük a rendelőintézetek államosításáról.

Józsefvárosban álláspontja egyértelmű, hiszen a kerületben már tavaly óta aláírásgyűjtést zajlik a tervezet ellen. Eddig 3500 aláírás gyűlt össze – mondta Pikó. Hozzátette, csak azokat kérdezték meg, akik éppen érkeztek, illetve távoztak a helyi rendelőintézetből. Az aláírok 85-90 százaléka pártállástól függetlenül ellenzi a tervezetet. A polgármester szerint ezzel üzenni kívánnak a hatalomnak: ha elveszik a rendelőintézeteket, akkor számoljanak azzal, hogy a kerületi lakosokban ellenérzést fognak kiváltani.

Pikó Andrásnak a kérdésnek van egy szakmai, és egy politikai része. A szakmai szempontok közé az tartozik, hogy a korábbi tapasztalatok alapján bármikor, amikor kórházak alá rendelték a rendelőintézeteket, akkor a nehezebb helyzetben lévő kórházi infrastruktúra maga alá gyűrte a jó minőségű rendelőintézeteket. Ez történt a II. kerületben, a XVI. kerületben, illetve a MÁV rendelőintézeteivel is. Józsefváros polgármester azt nyilatkozta, a kerület nem akarja, hogy elvezényeljék az orvosokat, és azt sem, hogy a magas minőségű műszerparkjukat is elvigyék. 

Az államosítás politikai része pedig az, hogy a kormány megpróbál valamit kezdeni az egészségüggyel – Pikó szerint viszont rosszul fogtak hozzá ehhez. Mivel ez egy politikai döntés, erre kell egy politikai választ adni: a polgármester indítványozta a decemberi testületi ülésen, hogy a józsefvárosi képviselő-testület fogadjon el egy olyan határozatot, miszerint a kerület tartsa saját fenntartásában a rendelőintézetet. Illetve politikai válaszlépés volt az álírásgyűjtés is, tette hozzá. 

Pikó András megkereste a fővárosi egészségügyi tanácsnokot, Havasi Gábort azért, hogy egy összefogjanak olyan ügyek mentén, amik esetében mindenféleképpen konzultálni kellene az egészségügyi államtitkárral. Ezek közül az egyik az Egészséges Budapest programnak a jövője. "Itt sokan várnak sok kerület vár forrást, mi is várunk 800 millió forintra, hogy felépíthessünk egy új mellékszárnyat a rendelőintézetünk mellé, ahova egy egynapos sebészetet tervezünk" – nyilatkozta Józsefváros polgármestere. 

Pikó elismerte, hogy a kormánypárti önkormányzati vezetők is azért dolgoznak, hogy az ott élő polgároknak jobb legyen, ennek ellenére nem szokott megvalósulni közös nyilatkozattétel az ellenzéki önkormányzatokkal. "Az ő lehetőségeik nagyobbak, szerintem hátul fognak majd csendben lobbizni, hogy ez ne valósuljon meg" – mondta a polgármester. Hozzátette, ugyanakkor tudomása van róla, más kerületek is meg fogják szervezni, hogy a lakosság is ki tudja nyilvánítani a véleményét a szakrendelők államosításával kapcsolatban. 

"Általában a kormányzati kultúrában nincsen benne az egyeztetés, és ez az egyébként is nagyon vékony kulturális réteg is eliminálódik" – mondta Józsefváros polgármestere. Bár Pikó András szokott egyeztetni egyes ügyekben fideszes kollégáival, viszont elismerte, hogy ilyenkor óvatosan kell fogalmazni az irányukba. A súlyos konfliktusok elkerülése érdekében nem akarja lehetetlen helyzetbe hozni a kormányközeli polgármestereket. Abban szoktak maradni, hogy amennyiben támogathatják őt, akkor akár nyilatkozattal, akár bármi mással, akkor arra megkéri fideszes kollégáit. "Nyilvánvalóan Magyarországon a politikai élet annyira mély árkokkal szabdalt, hogy én még nem látom annak az esélyét, hogy arról az oldalról egy ilyen – egyébként szerintem fontos – közügyhöz, párthovatartozás nélkül fel tudnak sorakozni ellenzéki és kormánypárti önkormányzatok" – zárta az interjút a józsefvárosi polgármester.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Pikó Andrással
2023. március 17., péntek 18:23
Riporter: Selmeci János