„Támogassa
Reggeli gyors

Pikó: A jogszabályokat napról napra átírhatja a kormány

28/12/2023 11:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azzal, hogy a kormány rendelettel írta felül a Magyar Rádió épületeit védő kerületi intézkedéseket, Pikó András józsefvárosi polgármester szerint "bármikor elindulhat a bontás". Hozzátette, bíróságon keresik igazukat.

2023. december 28. Reggeli gyors - részlet 23.12.28. Pikó András
17:56
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, hiába vette Józsefváros önkormányzata helyi védelem alá a Magyar Rádió a kormány által bontásra ítélt épületeit, majd változtatási tilalmat rendeltek el, a kormány nemcsak a kerület tilalmát, hanem a Fővárosi Közgyűlés teherautók behajtásáról szóló határozatát is rendeletben írta felül. A hír felvetette azt, hogy bármit is csinál egy ellenzéki kerület vezetése, a kormány lényegében azt csinál, amit akar.

„A legdurvább felismerés, amikor a saját bőrödön, vagy a területeden tapasztalod meg, hogy már nem működik az az alapelv, hogy a törvények és a jog mindnyájunknak szabályokat és korlátokat szabjon, hogy ne lehessen bármit megtenni – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Pikó András. Józsefváros polgármestere azt is hozzátette, ha a törvényeket és jogszabályokat napról napra, amelyek egyébként a kormányt is kötnék, igényeik szerint írhatják át, akkor a jogállamiság elveszti az értelmét.

 
Selmeci János, Pikó András és Herskovits Eszter
Fotó: Klubrádió
 

A rádió épületeire nézve ez azt jelenti Pikó szerint, hogy „bármikor elindulhat a bontás”.

Más eszközük nem maradt, hogy lassítsák, vagy leállítsák a folyamatot, így a bíróságon keresik igazukat, de Pikó „félig naivnak” nevezte az ehhez fűződő reményeket. Elmondta, készül egy alkotmánybírósági beadvány is, amellyel igyekeznek megóvni nem csupán a rádió épületeit, de a közelben lakók biztonságát is.

(Pikó András 2019 nyaráig, politikai kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pikó Andrással
2023.12.28., csütörtök 8:10
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János