„Köszönjük,
Reggeli gyors

Pikó: Hogy visszavonták a Magyar Rádió épületeinek bontási engedélyét, bizonyítja, hogy érdemes küzdeni

9/12/2023 07:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Ha Magyarország jogállam, nem bonthatják le ezeket az épületeket, ha nem annyira az, akkor valószínűleg igen, de nem lesz egyszerű a bontás" – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere.

2023. december 08. Reggeli gyors - részlet 23.12.08. Pikó András
11:47
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt a Magyar Rádió korábbi épületére, ahol a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését tervezi. A bejelentést Pikó András VIII. kerületi polgármester tette.

"Ha Magyarország jogállam, nem bonthatják le ezeket az épületeket, ha nem annyira az, akkor valószínűleg igen, de nem lesz egyszerű a bontás, több okból sem" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Pikó András, Józsefváros polgármestere. A józsefvárosi önkormányzat helyi védettség alá helyezte Magyar Rádió bontásra ítélt épületeit. Ezt rendelettel írta felül a kormány, hogy ne kelljen figyelembe venni. Az önkormányzat közigazgatási pert indít, mert nincsenek hozzáférhető tanulmányok, amelyekből kiderül,hogy milyen környezeti ártalmakkal járna a bontás, és az otthonok biztonságára nézve nem derül ki az sem, hogy milyen kockázatokkal számolnak. A bontás során mintegy 35 ezer köbméter sitt keletkezik, amelyet el kell szállítani.

A Magyar Rádió épülete a Pollack Mihály téren
Fotó: Flickr
 

Elmondta, az, hogy visszavonták a bontási engedélyt, bizonyítja, hogy érdemes küzdeni, mert mindkét fél érdeke, hogy egyeztessenek, kommunikáljanak egymással. Megjegyezte, a bontási engedélyt a helyi védelem miatt kellett visszavonni, ha nem sikerül meggyőzni a kormányt, hogy üljenek le tárgyalni, akkor egy újabb rendelet ismét hatástalanítja a helyi védelmet.

Hétfőn lesz a közmeghallgatás a Horánszky utca 13. alatt, H13 Kultpontban, amelyre minden érdeklődőt elvárnak.

(Pikó András 2019 nyaráig, politikai kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pikó Andrással
2023.12.08., péntek 8:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert