„Klubrádió
A lényeg

Pikó: Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka

26/12/2023 22:33

| Szerző: Klubrádió

"Rendelettel írnak felül törvényt. Rendelettel veszik el a helyi lakosság jogát a lakhelyüket és az életüket érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekhez" – írta Pikó András józsefvárosi polgármester a Rádió épületeinek ügyéről, amelyben a kormány újabbat lépett.

"Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak" – így kommentálta Pikó András, Józsefváros polgármestere Facebook-posztjában azt a december 22-i, Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet, amely érvényteleníteni akarja az önkormányzat erőfeszítéseit, hogy megvédjék a kerületben a Magyar Rádió egykori épületeit. Azokról van szó, amelyek részben áldozatul esnének a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszát létrehozó építési projektnek.

A kormányrendelet szerint – hívta fel a figyelmet a polgármester – "nem csak a helyi önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követleményeket, helyi védelmet, hanem az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat sem kell figyelembe vennie az állami kiemelt beruházások tekintetében az eljáró hatóságoknak”. Márpedig az önkormányzat éppen azzal mentette volna meg az épületeket, hogy a teljes területre változtatási tilalmat írt elő.

"Rendelettel írnak felül törvényt. Rendelettel veszik el a helyi lakosság jogát a lakhelyüket és az életüket érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekhez" – fogalmazott a polgármester.

"Legutóbb, Lánszki Regő államtitkár konstruktivitást kért tőlünk, józsefvárosiaktól, miközben kifejezte, hogy kész a további párbeszédre. Vajon mire gondolhatott?" – zárta költői kérdéssel posztját Pikó András.

(via hvg.hu)