„Klubrádió
A lényeg

Változtatási tilalmat rendelt el Józsefváros a rádióépületre

12/12/2023 13:07

| Szerző: Klubrádió/pj

A palotanegyedi lakosság próbálta a beruházókat kérdezni a megépülő Pázmány-campusról, de ellenállásba ütköztek: a minisztérium nem akar változtatni a terveken. Józsefváros Önkormányzata ezután változtatási tilalmat rendelt el, a szavazásról a kormánypárti képviselők leléptek.

2023. december 11-én rendkívüli közmeghallgatás volt Józsefvárosban, amit a helyi önkormányzat kezdeményezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusának bővítéséről. Mi is beszámoltunk róla korábban, hogy az egykori Magyar Rádió területén épülne fel az új egyetem.

A beruházást támogatja az önkormányzat is, azt viszont nem, hogy mindenféle egyeztetés nélkül hajtsa végre a beruházó a projektet. Márpedig 35.000 köbméter építési törmelék elszállítása, föld alatti építkezések és új épületek felhúzása, mely a benapozottságot akadályozza meg számos itt élőnek, igenis egyeztetést kíván. Az elmaradt társadalmi egyeztetés - melyet még 2022 tavaszára ígért a minisztérium - miatt volt tehát a közmeghallgatás, melyen megjelent Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, helyettese - az eseményen meg nem szólaló - Nyul Zoltán helyettes államtitkár, valamint az egyetemtől Becker Pál fejlesztési igazgató, valamint a két tervező, Tima Zoltán és Kruppa Gábor. (Lázár János miniszter és Kuminetz Géza rektor nem jöttek el.)

Egy közmeghallgatás egy nyilvános képviselő-testületi ülés, ahol a lakosság is kérdéseket intézhet, előre meghatározott formában.

A csordultig megtelt helyszínen a helyi Fidesz-KDNP frakció öt tagja is megjelent, akik szerint ez a közmeghallgatás megkésett, korábban meg kellett volna azt tartani, és Pikó András polgármestert tették felelőssé az ügyben. A polgármester elmondta, hogy számtalan alkalommal írt az illetékeseknek és kezdeményezett találkozót, amelyen a hiányolt társadalmi egyeztetésről eshetett volna szó.

Közmeghallgatás Józsefvárosban 2023.12.11.
 
Közmeghallgatás Józsefvárosban 2023.12.11.
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Lánszki Regő államtitkár az egyik felszólaló kérdésére, hogy milyen mandátummal van jelen a projekttel kapcsolatban, hogy „nem áll szándékunkban változtatni a terveken”. Ő úgy érzi, reagáltak a korábban elhangzott igényekre, ahogy az a terveket bemutató pazmanycampus.hu oldalon is látható. (A honlapon csupán  látványterveket látni, nem részletes tervet, és az itt élők felmerülő problémáiról szó sincsen rajta.)

Hatástanulmányok - melyekből a környezetvédelmi aggályok mellett az egészségügyiekről is szó van - nem készültek a Pázmány-projektről.

Pikó elmondta, ők mindvégig bíztak abban, hogy egy szavahihető partnerrel van dolguk, de úgy tűnik, ez tévedés volt, a kormány nem hajlandó tárgyalni velük. Mi vagyunk itthon - mondta -, és ha valaki ide akar költözni, az viselkedjen is úgy, mint azt egy új szomszédtól el szokta várni egy lakóközösség.

A vita után a józsefvárosi képviselő-testület arról döntött, hogy három épületre sürgősen változtatási tilalmat rendelt el, a Magyar Rádió mellett a Heinrich-udvarra, illetve az egykori Főtaxi-székházra. A rádió épületére ugyan november elején már helyi védelmet rendelt el az önkormányzat, de azt nem sokkal később egy kormányrendelet lehetetlenített el. Ezután viszont a bontási engedélyt visszavonta a Pest megyei Kormányhivatal, ami valószínűleg ideiglenes lépés, jogtechnikai húzás.

A változtatási tilalom sürgős meghozatala azért is volt esedékes, mert a hivatal szerdáig adhatta volna meg a bontási engedélyt anélkül, hogy új eljárás ne induljon. Ez a változtatási tilalom az egyetlen eszköze most az önkormányzatnak, hogy a kiemelt kormányzati beruházások ügyében a társadalmi egyeztetés irányába mozdítsa el a folyamatot - mondta el Pikó András. A tilalom 23:30-kor lépett életbe. Másnap egyébként már ki is adták a bontási engedélyt.

A szavazáson a józsefvárosi kormánypárti képviselők szavazás nélkül távozott.

Egy dolog erkölcstelennek lenni, másik dolog gyávának” - kommentálta a józsefvárosi polgármester.

A négy és fél órás esemény teljes videófelvétele itt tekinthető meg. A témával a 2023. december 12-i Reggeli gyorsban is foglalkoztunk, Dési János műsorvezető Pálinkás János kollégánkkal beszélgetett, aki ott volt az eseményen, ez alább visszahallgatható.

2023. december 12. Reggeli gyors-részlet (2023.12.12. Közmeghallgatás Józsefvárosban - Pálinkás János)
11:09
00:00

Az Utcafront adásában a Civilek a Palotanegyedért Egyesület részéről Márkus Ferenc nyilatkozott a projektről, ő a közmeghallgatáson is aktívan részt vett.