„Klubrádió
Belső közlés

Petri György: A delphoi jós hamiscsődöt jelent

27/11/2022 21:52

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden héten közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Petri György A delphoi jós hamiscsődöt jelent című versét hallgathatják meg rádiónk archív felvételéről Vallai Péter előadásában.

2022. november 27. Belső közlés (2022.11.27. Petri György: A delphoi jós hamiscsődöt jelent)
03:37
00:00
A huszadik század végének egyik legjelentősebb magyar költője, Petri György számos versét bemutattuk már a Klubrádióban: internetes irodalmi rovatunk két és fél éve a költészet napján az ő Hogy elérjek a napsütötte sávig című versével indult, amelyet a Tükörfordítás című műsorunk legújabb, most hétvégi adásában is hallhattak. De honlapunkon közzétettük már ugyancsak Pál András előadásában a Hozzád, ki olvasod című költeményt, A posztmodernről című verset Grisnik Petra előadásában, valamint A kis októberi forradalom 24. évfordulójára címűt Csépai Eszter hangján, és Valcz Péter felolvasásában hallhatták már itt a Töprengéseimből című Petri-verset is. Többek között Szőcs Gézával ellentétben Petri azon kevés közéleti szerző közé tartozott, akinek költői hangja nem szenvedte meg a rendszerváltást hátrányosan; markáns, szikár versnyelvén azután is érvényeseket alkotott – ezek közé tartozik a mától itt, a honlapunkon is meghallgatható vers is.

2022. november 27. Belső közlés (Váradi Júlia interjúja Vallai Péterrel 2012-ben)
05:10
00:00
A delphoi jós hamiscsődöt jelent című versben – amelynek ide kattintva az írott szövegét is elolvashatják – Petri a túlbeszélés ellen vívott rá jellemző külső-belső küzdelmét jegyzi le, a hangfelvétel különlegessége ugyanakkor ezúttal az, hogy a Klubrádió archívumából származó anyagon a verset Vallai Péter hangján hallhatják, aki éppen tíz évvel ezelőtt, 2012. november 7-én hunyt el, és ha élne, most pénteken, november 25-én lett volna 76 éves. Ebből az alkalomból egy róla elnevezett minifesztivált is rendeztek az RS9 Színház Vallai Kertjében, amelyen többek között a péntekről szombatra virradó éjszakán Petri György összes versét is felolvasták, hisz annak idején, túlnyomórészt még a Kádár-kor illegalitásában Vallai Petri legismertebb népszerűsítője volt. Kilenc évvel ezelőtt a Vallai Péter-díjat ismertető Belső közlésben más Petri-versmondását is meghallgathatták, illetve Váradi Júliának azt a vele készített interjúját is, amelyet annak idején, még az Oláh Andrea által szerkesztett, közéleti verseket bemutató Édes hazám-sorozatunkban készített a legendás versmondó színésszel, és amelyet mától itt a verssel együtt elérhetővé teszünk; a legutóbbi szombaton rendezett, Vallai Péterre emlékező kerekasztal-beszélgetés felvételét pedig a Dobszerda következő adásában hallgathatják meg.

A verset a fenti hangsáv melletti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni.