„Klubrádió
Hetes Stúdió

Példátlan lesz a vasárnapi választás

12/10/2019 13:30

| Szerző: Klubrádió

Ezt már most tudjuk, hiszen ilyen sokpárti együttműködés még nem volt a rendszerváltás óta. A Hetes Stúdióban beszéltünk az eddigi legdurvább kampányról, a kamupártokról, szennyvíziszapról és megszólaltattunk egy ismert francia szociológust Orbán Viktor populizmusáról.

2019. október 12. Hetes Stúdió (2019. október 12., szombat 15:00)
98:07
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Lampé Ágnes, Bálint Judit, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor

A vasárnapi választás példátlan: a rendszerváltás óta nem volt sokpárti együttműködés. Amennyiben ez a választók akaratából beválik, az megalapozhatja a 2022-es kormányváltás sikerét. Természetesen minden a Fidesz felé lejt: korlátlan anyagi források, médiahálózat, reklámfelületek, a telefonhívásokkal, szórólapokkal terjesztett durva álhírekkel kiegészítve. A miniszterelnök városokat zsarolt meg, és a 2019-es kampány arról is emlékezetes marad, hogy immár a rendőrség sem volt rest, ha esélyes ellenzéki jelöltre kellett lecsapni. A választási kampány főbb tanulságait Zsidai Péter foglalta össze.

Az elmúlt években nem volt választás kamupártok nélkül, nincs ez másképp most sem. Az ellenzék számára óriási a tét, hiszen rengeteg szavazatot veszíthetnek miattuk. A mostani választáson induló kamupártokról Kemény Dániel készített összefoglalót.

Magyarország lett a környék szennyvíziszap-lerakóhelye. Számos magyarázatot, magyarázkodást hallottunk arról, hogy ez tulajdonképpen még akár jó is lehet nekünk, de nehéz erről meggyőzni azokat, akik orrfacsaró bűzben élik a mindennapjaikat. Galavits Patrik Kolontárra ment, ott járt utána, miért is váltunk mi Szlovénia, Horvátország és Olaszország hulladéklerakóhelyévé.

Michel Wieviorka Párizsban élő szociológus, aki a Nemzetközi Szociológiai Társaság elnöke volt 2010-ig. Csernyánszky Judit interjút kért tőle, amelyben a neo-populizmusról beszélgettek. A szociológus azt mondja: Orbán Viktor már nem populista, ahogy őt gyakran jellemzik, mert nem folytathatja azt az ellentmondásokkal teli ellenzéki populista politikát a hatalomban, mint ami őt hatalomra segítette.

Megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Nagy Józseffel, Horváth Zoltánnal és Bolgár Györggyel.

Hetes Stúdió
2019. október 12., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor