„Klubrádió

Mit kommunikáltak a főpolgármester-jelöltek a fiataloknak?

11/10/2019 20:48

| Szerző: Klubrádió

A Sétáló Budapest programjával induló Puzsér Róbert és az ellenzéki pártok közös jelöltje, Karácsony Gergely sem hazudtolta meg magát.

Galavits Patrik a héten megkereste a főpolgármester-jelölteket, hogy megkérdezze tőlük: hogyan akarták megszólítani kampányukban a fiatalokat? Karácsony Gergely és Puzsér Róbert válaszolt a kérdéseire, Tarlós István csapatát hiába kereste.

A két ellenzéki jelölt az interjúkban oda-odaszúrt egymásnak a kampány hajrájában. A Sétáló Budapest programjával induló Puzsér Róbert és az ellenzéki pártok közös jelöltje, Karácsony Gergely sem hazudtolta meg magát.

Karácsony: A különbség Puzsér és az én szavazóim között? Nekem vannak!

2019. október 10. Y - részlet 19.10.10. Karácsony Gergely
25:37
00:00

Milyen stratégiát dolgoztak ki a fiatalok megszólítására? Ez volt az első kérdés mindkét jelölthöz. Karácsony Gergely válaszában azt hangsúlyozta, ő zöldpolitikus, a zöldpolitika pedig „a jövő generációinak érdekében fogalmazódik meg.” Szerinte a programja tartalmi üzenetei bár sokakhoz szólnak, leginkább talán a fiatalokat érintik.

 

Ugyanakkor elismerte, a fiatalokat nehéz mozgósítani, pedig a győzelméhez elengedhetetlennek tartja, hogy minél többen menjenek el közülük szavazni. A különböző közvélemény-kutatásokból úgy látja, az egyre szorosabb verseny közte és Tarlós István között annak is köszönhető, hogy a kampány hajrájában sikerült egyre több fiatalt aktivizálniuk a csapatával. Ez szerinte még akkor is így van, ha az összellenzéki megmozdulásokon még most is többségben vannak az idősebb korosztály képviselői.

Galavits Patrik ekkor vetette fel, hogy Puzsér Róbert múlt hétvégi Lánchíd-foglalásán ehhez képest sok fiatal vett részt, és arra volt kíváncsi, mit gondol a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, mi különbözteti meg a rá és a korábbi kritikusra szavazó fiatalokat.

„Puzsér Róbertnek nincsenek szavazói” - mondta nevetve, majd komolyra fordítva hozzátette: elsősorban valóban a két szavazótábor mérete között van különbség. Szerinte mögötte egy néppárti tábor áll, és a programja, amellyel ő a Fidesz leváltását tűzte ki célul fiataloknak és idősebbeknek egyaránt szimpatikus lehet, míg Puzsér Róbert, „aki mindenkit el akar küldeni melegebb éghajlatra”, inkább a fiatalok egy szűk rétegéhez szólhat.

Puzsér: Inkább elkönyvelem a diszlájkokat 40 fölött

2019. október 10. Y - részlet 19.10.10. Puzsér Róbert
25:22
00:00

A korábbi újságíró-kritikus azt mondta, nem céloztak kampányüzeneteikkel kimondottan senkit. „Nincs célcsoportunk, kvázi mindenki a célcsoportunk” - mondta.

Ugyanakkor elégedetten látják, hogy generációs alapon osztják meg a társadalmat, és nem értett egyet azzal, hogy a fiatalokat nehéz politikai üzenetekkel megszólítani. Szerinte a mostani politikai elitnek nehéz magát szimpatikussá tennie a fiatalok között, ugyanakkor nekik a 40 fölöttieket érik el nehezebben.

 

Célul tűzte ki, hogy mindenben különbözzön „tőlük”, ami neki az elmúlt harminc év politikai és médiaelitjét takarja.

Puzsér Róbert ebben az interjúban is a megszokott habitusában válaszolt a kérdésekre, ami sok szavazónak nem szimpatikus, ezért a Klubrádió műsorvezetője felvetette: visszavenne-e harsányságából, ha ezzel több támogatót szerezne magának.

„A kevésbé harsány mit jelent? Annyira nem is ideges, annyira nincs is ki a f@sza az elmúlt harminc évvel, annyira nem is akar ellenzéket és elitet váltani, annyira nincs is gond talán az Orbán rendszerével meg a háztáji ellenzékével.” Majd hozzátette, hogy „nem egy marketingértekezleten döntötte el”, hogy ilyen kommunikációt fog folytatni. Tudomásul veszi, hogy elsősorban az idősebbeknél ezzel nem tehet szert népszerűségre, de nem is szeretne. „Inkább elkönyvelem a dislike-okat 40 fölött.”

A két interjút a cikkben található lejátszás gombokra kattintva hallgathatják meg. Ezekből egyebek mellett kiderül, Karácsony Gergely szerint máshogy reagálnak-e a fiatalok akár a róla kiszivárgott hangfelvételre is, és hogy miért alkalmazott a kampánycsapata sokszor hasonló fogásokat, mint a Fidesz. Puzsér Róbert pedig arról az ellentmondásról mondja el a véleményét, hogy ő bár a mérsékelt centrum megteremtésével kampányol, aktivistái Fényes Csongor szociológus kérdőívezése szerint inkább radikálisnak mondják magukat. És arról is beszélt, szerinte mit tett meg a Jobbik Bolgár György szeretetéért.

Y - Generációs műsor
2019.10.10. 15:00
Műsorvezető: Galavits Patrik