„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán tényleg legyőzhetetlen?

11/10/2019 08:05

A mostani önkormányzati választás nem gyengítheti az Orbán-kormány pozícióját, de csökkentheti a legyőzhetetlenségébe vetett hitet. Az ellenzéket azonban továbbra is olyan arcok terhelik, akiknek talán már el kellett volna tűnniük – erről is ír a Reuters. A Politico pedig arról, hogy hirtelen úgy alakult, valószínűleg nem csak a britek nem kezdenek új életet november elsején.

A magyar ellenzék egy évtizede nem látott politikai sikert könyvelhet el, ha a liberálisok reménysége, Karácsony Gergely ki tudja ütni pozíciójából Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét a vasárnapi önkormányzati választásokon – írja a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy a verseny a jelek szerint egyre szorosabb.

A voksolás – olvasható a tudósításban – nem érinti Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát, hiszen a kormányt segíti az erős gazdaság, a heves bevándorlásellenes retorika és a kétszámjegyű béremelkedés. Továbbra is igen népszerű vidéken. Általános választásokat pedig 2022-ig nem tartanak, és a 2010-ben hatalomra jutott Orbánnak hatalmas többsége van a parlamentben.

Tapolcai választás - Fidesz-KDNP - Orbán Viktor Veszprém meg
 
 Archív - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

De ha a 44 éves Karácsonynak, aki jelenleg az egyik budapesti kerület polgármestere, sikerül megvernie a 71 esztendős Tarlóst, akkor a jobboldali kormányzat támogatottsága a fővárosban megreped – olvasható a Reuters által vázolt helyzetképben. A hírügynökség idézi Novák Zoltánt, a Méltányosság politikaelemző központ szakértőjét, aki szerint a mostani választás nem gyengítheti a kormány pozícióját, de csökkentheti a legyőzhetetlenségébe vetett hitet.

Kulcsfontosságú

A Reuters emlékeztet arra, hogy Budapest a 10 millió magyarországi lakos egyötödének az otthona, de az ország gazdasági teljesítményének több mint egyharmadát adja, és méretarányához képest kiemelkedő szerepet játszik Magyarország életének összes vonatkozásában. A májusi európai parlamenti választásokon a Fidesz országosan a voksok 52,6 százalékát nyerte el, Budapesten azonban csak 41,2 százalékot. A hírügynökség felidézi, hogy Budapesten az elmúlt években ezrek mentek az utcára, hogy tiltakozzanak az olyan változtatások ellen, amelyek a kormány bírálói szerint erodálják a demokratikus normákat.

A vasárnapi választás – írja a Reuters – kulcsfontosságú tesztje lesz annak az ellenzéki stratégiának, hogy igyekeznek mindenütt egyetlen jelöltet állítani a Fidesszel szemben, amely 2010 óta összesen hét választást – parlamentit, önkormányzatit, illetve európai parlamenti választást – nyert meg fölényesen.

Hiteltelen ellenzékiek

Ottilia Dhand, aki a Teneo Intelligence-nek, egy nagy nemzetközi tanácsadó cég értékelő részlegének az elemzője, arról beszélt a Reutersnek, hogy miután az ellenzéki pártok számos nagyobb városban is közös jelölt mögött sorakoztak fel, az önkormányzati választás megmutathatja, növekszik-e a főáramlathoz tartozó ellenzék népszerűsége országos szinten.

„A balközép teljesen elhiteltelenedett gazdasági értelemben, és azok az arcok nem tűntek el a háttérből” – mondta az elemző. Valamilyen valódi alternatívát kell nyújtaniuk az országnak ahhoz, hogy kormányra kerülhessenek. Ezt akkor képesek megtenni, ha jól intézik a helyi ügyeket, és meg tudják győzni a választókat arról, hogy a szavazatuk nem vész el – vélekedik Ottilia Dhand.

Ha kikapnak …

A Reuters kitér arra, hogy a legtöbb közvélemény-kutatási felmérés Tarlóst valamivel Karácsony elé helyezi, de például a Medián legutóbbi mérése már azt jelzi, hogy a verseny igen szoros lesz.

A vereség az ellenzék számára azt jelentené, hogy megkérdőjeleződik a közös jelöltállítás stratégiájának az életképessége, amire mindmáig úgy tekintenek, mint a Fidesz-dominancia megtörésének a legjárhatóbb útjára – idézi a hírügynökség Bíró-Nagy Andrást, a Policy Solutions elnevezésű think-tank elemzőjét.  

Késik az új élet

Hirtelen úgy alakult, hogy valószínűleg nem csak a britek nem kezdenek új életet november elsején – írja a Politico című amerikai portál európai kiadása. Ezzel egyfelől arra utalnak, hogy alighanem újabb halasztást szenved majd az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való, legutóbb október 31-re kitűzött kilépése.

Másfelől pedig immár csaknem teljesen biztos, hogy az Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus által vezetett új Európai Bizottság nem tud hivatalba lépni az elvben előírt időpontban, november elsején, miután az Európai Parlament október 10-én túlnyomó többséggel, alapvetően pénzügyi szabálytalanságok korábbi elkövetése miatt, visszautasította Sylvie Goulard francia biztosjelöltet.

Emellett összeomlott a román kormány, aminek következtében jelen pillanatban nincs hivatalban olyan végrehajtó hatalom Bukarestben, amely szilárd politikai háttértámogatást tudna nyújtani az új román biztosjelöltnek, merthogy az eredeti jelöltet, Rovana Plumbot már korábban elvetette az Európai Parlament.

 
Archív - Ursula von der Leyen
Fotó: Pietro NAJ-OLEARI
 

Nem csak Macronnak kudarc

Goulard fiaskójával kapcsolatban a Politico megjegyzi, hogy az nem csupán annak az Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek kudarc, aki – tudván azt, hogy a jelöltje korántsem feddhetetlen – saját politikai izmait próbálta megmutatni az előterjesztéssel, hanem fájdalmas magának Ursula von der Leyennek is, aki személyes jó barátságban van Dylvie Gulard-ral.

Macron egyébként már vissza is dobta a labdát: azt mondta, ő három jelöltet terjesztett elő, és közülük von der Leyen ragaszkodott Goulardhoz. Macron most jelezte, egyelőre nem tud új jelölttel előállni. A Politico ráadásul arról ír, hogy Magyarország nem terjesztett elő hivatalosan új jelöltet a visszautasított Trócsányi László helyett. A cikk említést sem tesz az Orbán Viktor által szóban megnevezett Várhelyi Olivér uniós képviseletvezetőről.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. október 11., péntek 07.00
riporter: Kárpáti János