„Klubrádió
Reggeli gyors

Patent: Nem tinilányok rohangálnak abortuszra

6/06/2023 11:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A tévhittel szemben többségében nem tinilányok, hanem olyan nők folyamodnak abortuszhoz, akiknek már van legalább egy gyermekük – véli Les Krisztina. A Patent Egyesület munkatársa szerint az életszínvonal csökkenése és a művi vetélések számának növekedése közt van összefüggés.

2023. június 06. Reggeli gyors - részlet 23.06.06. Les krisztina
05:36
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő  "szívhangrendelet" szeptemberi elfogadása után egyáltalán nem csökkent az abortuszok száma Magyarországon, sőt még nőtt is. A Válasz Online elemzése szerint tíz éve nem fordult elő olyan, mint 2022 második felében: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

"Alapvetően a az abortuszok számának növekedése és a szigorítás között nincs összefüggés, arra viszont nagyon jól rámutat, amit a nőjogi szervezetek a rendelet bevezetésekor is mondtak: a döntés nem fogja csökkenteni a terhességmegszakítások számát" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Les Krisztina. A Patriarchátust Ellenzők Társasága Egyesület (Patent Egyesület) munkatársa megerősítette a tendencia ugyan csökken, kevesebb a megszakítások száma, de a 2022-es év azonos szakaszához viszonyítva 100 élveszületésre több abortusz jut.

Hozzátette, hatékony eszközök rendelkezésre állnának a tendencia javítására:

  • szexuális felvilágosítás,
  • fogamzásgátló eszközök hozzáférhetőségének javítása,

de ezek nézete szerint még mindig nem elérhetők kellően széles körben.

Megemlítette, a jelenlegi szabályozás négy esetben teszi lehetővé az abortuszt:

  • a terhes nő élete veszélyeztetett,
  • a magzat élettel össze nem egyeztethető betegségben szenved,
  • a terhesség bűncselekmény eredménye
  • és a terhes nő súlyos válsághelyzete esetén.

Les szerint a legtöbb megszakítást az utóbbira hivatkozva kezdeményezik, a pontos adatok azonban nem nyilvánosak. Ebből azonban megokoltnak tűnik a feltételezés, hogy az életszínvonal csökkenése miatt az abortuszok száma érzékelhetően növekedett.

Azt is hozzátette, hogy a KSH 2016-ban kiadott egy részletes statisztikát, ami egyértelműen cáfolja a tévhitet, mely szerint "fiatal tinilányok rohangálnak abortuszra". Olyan nők választják leggyakrabban ezt a lehetőséget, akiknek már van egy, vagy több gyerekük, és fel tudják mérni azt, hogy fel tudnak-e nevelni egy újabbat, vagy sem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: A Patent Egyesület, és az aHang 2022. szeptemberi tüntetése.

Reggeli gyors/interjú Les Krisztinával
2023.06.06., kedd 7:35
Riporter: Dési János