„Klubrádió
Esti gyors

"Az abortuszrendelettel rúgtak még egyet a nőkbe"

13/09/2022 20:54

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

A keddi Esti gyorsban szakemberek és politikusok fejtették ki véleményüket a hétfőn megjelent abortuszreneletről. Les Krisztina, a Patent egyesület munkatársa, és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint a fogamzásgátló eszközök szélesebb elérésével lehetne csökkenteni az abortuszok számát. Dr. Szőnyi György, a G1 intézet orvos-igazgatója ezzel szemben úgy véli, a magzat szívdobogása megváltoztathatja a leendő szülők véleményét.

2022. szeptember 13. Esti gyors - részlet 22.09.13. Bodnár Barna összeállítása az új abortuszrendeletről
07:13
00:00

Ahogy arról a Klubráió is beszámolt, a hétfői Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet értelmében a terhességmegszakítás igénylésekor kitöltendő kérőlap 2. pontja módosul: előírják benne, hogy az állapotos nőnek be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. A szívhangrendeletnek is nevezett szabályozás szinte azonnal nagy felzúdulást váltott ki, több civil szervezet és jogvédő csoport is tiltakozik az ellen, hogy az abortusz előtt álló nőket egy ilyen megalázó, és felesleges mentális próbatétel elé állítsák.

Az abortuszok száma a fogamzásgátló eszközök széles körben történő elérhetővé tételével, és az ehhez kapcsolódó jobb tájékoztatással lenne csökkenthető, nem pedig nőket megalázó helyzetbe hozó rendeletekkel, és szigorítással – mondta rádiónknak Les Krisztina, a női jogokat védő Patent egyesület munkatársa.

Dr. Szőnyi György, a G1 intézet orvos-igazgatója, szülész-nőgyógyász szerint azonban amikor egy anya, vagy egy pár meghallja a szívhangot, az sok érzelmet és gondolatot indíthat el, ami mindenképpen fontos ebben a helyzetben, illetve ha valaki a terhességmegszakítás mellett dönt, azt megfontoltan tegye.

A Belügyminisztérium a módosítást azzal magyarázta, hogy a kutatások szerint a magyarok csaknem kétharmada az első szívdobbanáshoz köti az élet kezdetét. Mint írták, a szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért az egészségügyi szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nőknek. Ezzel szemben az Ipsos augusztusi felmérése szerint a megkérdezett magyarok 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben legálisnak kellene lennie. 14 százalék szerint a terhességmegszakításnak illegálisnak kell lennie, míg 16 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

2022. szeptember 13. Esti gyors - részlet 22.09.13. Cseh Katalin
07:50
00:00

Az Esti gyorsban megszólalt Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is, aki szerint az abortuszt senki nem jókedvében válsztja. Ezzel szemben ő is úgy látja, hogy a kormány a renelettel még egyet rúgott a nehéz helyzetbe került nőkbe. Bűntudatkeltés helyett támogatásra lenne szükség. Felháborítónak tartja, hogy nők méhéről, nők életéről férfiak döntenek.

2022. szeptember 13. Esti gyors - részlet 22.09.13. Virág Andrea
06:32
00:00

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgtója is megszólalt a műsorban.

Az összeállítást és a beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: 6 hetes magzat (Youtube)

Esti gyors
2022.09.13., kedd 18:38
Riporter: Kárpáti Iván és Bodnár Barna