„Klubrádió
Reggeli gyors

"Szükségtelen és embertelen intézkedés az új abortuszrendelet"

14/09/2022 12:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem számít arra Nógrádi Noá, a Patent Egyesület munkatársa, hogy az új rendelettel csökkenni fog az abortuszok száma, inkább a nők megalázásáról van szó. A szervezet szeptember 28-án, a biztonságos és hozzáférhető abortusz világnapján tüntetést tart.

2022. szeptember 14. Reggeli gyors - részlet 22.09.14. Nógrádi Noá
14:21
00:00

Ahogy arról a Klubráió is beszámolt, a hétfői Magyar Közlönyben megjelent új abortuszrendeletet – amely előírja a magzat szívhangjának meghallgatását a terhesség megszakítása előtt – éles kritikák érik civil szervezetek és ellenzéki politikusok részéről.

"A módosításra semmi szükség nem volt" – állítja Nógrádi Noá. A Patent Egyesület Kapcsolódj be! Programjának munkatársa a Reggeli gyorsban beszélt a hétfőn megjelent abortuszrendeletről. Képmutatónak nevezte a Belügyminisztérium tájékoztatását, amely szerint a módosításra azért volt szükség, hogy az abortuszra készülő nők "teljes körű tájékoztatást" kapjanak, mivel Magyarországon jelenleg kötelezően két tanácsadás előzi meg az abortuszt.

Az elsőn a magzat megtartásáról próbálják meggyőzni a nőket. Nógrádi szerint ezeken túlhangsúlyozzák az abortusz kockázatát, miközben a terhességgel járó kockázatokról nem beszélnek. Helyette, nagyon gyakran áltudományos érvek mellett nyomasztó, bűntudatkeltő, megalázó kijelentések is elhangoznak. Ez alapján nagyon egyoldalúnak tartja a procedúrát.

Megismételte az egyesület álláspontját, amely szerint az abortuszok száma a nem kívánt terhességek megelőzésével, ehhez fogamzásgátló eszközök széleskörű elérésével és megfelelő tájékoztatással csökkenthető. Ehhez képest az iskolai szexuális felvilágosítást Nógrádi szerint a kormány korlátozta, vélhetően azért, mert nem vág egybe ez a felkészítés a kormány oktatási tantervével, amely mögött a meglehetősen középkorias családképet sejti. "Majd én megmondom a nőnek, hogy szüljön" – foglalta össze a kormány által elképzelt családmodellt.

A kényszerterhesség pártolóinak véleményével kapcsolatban, amely szerint igenis jól működik majd az úgy nevezett tanácsadás, a szívhang meghallgatása, és csökken majd az abortuszok száma, felhívta a figyelmet arra, lehetséges ugyan, hogy valóban csökken a Magyarországon elvégzett megszakítások száma, de ezeket a számok semmiképp sem lesznek pontosak. Aki megteheti, külföldre megy, elkerülve a kormányzat által előírt felesleges és megalázó procedúrát. A nagyobb baj az, hogy aki nem teheti ezt meg, az egyre szigorúbb keretekből lépésenként kiszorulva más, illegális, veszélyes "fapados" eszközök használatára kényszerülhet. "Ez teljesen szükségtelen és embertelen intézkedés" – foglalta össze.

A rendelet ellen szeptember 28-án, a biztonságos és hozzáférhető abortusz világnapján szervez az egyesület tüntetést. A helyszín még bizonytalan, erről később adnak tájékoztatást.

"Jó lenne, ha a döntéshozók nem csak addig figyelnének a magzatok igényeire, amíg azok megszületnek" – jegyezte meg.

A műsort követően jelent meg egy cikk a 24.hu-n, amelyben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottságának elnöke, Dr. Böszörményi-Nagy Géza azt nyilatkozta: "Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást. Az orvoslás egyik alapelve az élet védelme".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nógrádi Noával
2022.09.14., szerda 8:14
Riporter: Para-Kovács Imre