„Klubrádió
Esti gyors

Parkolók helyett teraszok Erzsébetvárosban: a Momentum szóvivője szerint a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna

3/06/2022 23:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Helyi népszavazást kezdeményezett a VII. kerületben egy Szabad Bisztró nevű étterem, azért, hogy lehessenek teraszok a parkolókban. A kezdeményezést felkarolta a Momentum szóvivője, Tompos Márton is, aki ott lakik a kerületben. Szerinte sok utcában a parkolóhelyek felszabadításával élhetőbbé válik a környezet, és az így keletkező bevételből az önkormányzat ki tudná fizetni a parkolási bérletet azoknak az autósoknak, akiknek problémájuk lenne abból, hogy eltűnik néhány parkolóhely.

Helyi népszavazást kezdeményezett a VII. kerületben egy Szabad Bisztró nevű étterem, azért, hogy lehessenek teraszok a parkolókban. Ez a fővárosi önkormányzat területein és több másik kerületben is lehet. Mások mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is felkarolta ezt a kezdeményezést, ahogy Tompos Márton, a Momentum szóvivője és országgyűlési képviselője is, aki ott lakik a kerületben.

Hogy miért nem lehet ilyet csinálni, az nagyon jó kérdés, arról a VII. kerületi önkormányzatot kellene megkérdezni – mondta az Esti gyorsban. Hogy miért lenne fontos? Nagyon sok utcában a parkolóhelyek felszabadításával élhetőbbé válik a környezet, és az így keletkező bevételből az önkormányzat ki tudná fizetni a parkolási bérletet azoknak az autósoknak, akiknek problémájuk lenne abból, hogy eltűnik néhány parkolóhely – foglalta össze a képviselő.

Hozzátette: természetesen mérlegelni kell bizonyos körülményeket, de a kezdeményező bisztrónál beszélgettek a környékbeli lakókkal, volt aláírásgyűjtés és ők is támogatják ezt a megoldást, csakhogy az egész kerületben be van tiltva. Ha olyan hely akarna teraszt nyitni, amely nem nyitott a panaszokra, nem kezeli őket, akkor érthető lenne a lakók dilemmája, de itt nem erről van szó. Sok olyan hely van Erzsébetvárosban, amelyet szeretnek a helyiek és tudnak párbeszédet folytatni a lakókkal.

A Momentum szóvivője hangsúlyozta, a terasznyitást jó kezdeményezésnek tartja, és szerinte a kerületben élőknek legalább a népszavazást támogatniuk kellene. Vagy beszélhetnének a képviselőjükkel arról, hogy nyissanak a vendéglátósok felé és alkossanak olyan szabályozást, amellyel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

A pártnak három képviselője van a kerületi önkormányzatban, ők támogatják, hogy legyen erről párbeszéd, de ennél azért sokkal nagyobb testületről van szó – jelezte. Sajnálják, hogy még napirendre se került a kérdés, de remélik, ez változik a közeljövőben.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2022. június 3., péntek 18:55
Műsorvezető: Selmeci János