„Klubrádió
Reggeli gyors

Orosz vakcina - Tíz adag, zavaros háttérrel

20/11/2020 13:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Megérkezett a koronavírus elleni orosz oltóanyag mintája, egyelőre 10 adag. Nyugati szakemberek óvnak a Szputnyik V használatától, az EU más vakcinát ajánl.

2020. november 20. Reggeli gyors - részlet 20.11.20. Balkányi László
08:25
00:00

A lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát akarjuk biztosítani a magyar emberek számára – közölte Szijjártó Péter. Ennek szellemében csütörtökön megérkezett Oroszországból 10 adag a Szputnyik V névre keresztelt oltóanyagból, vizsgálatra. A külgazdasági és külügyminiszter közlésében nincs utalás arra, hogy az Európai Unió jónéhány szakembere óva int ennek a vakcinának a használatából, mert nem biztos, legalábbis nem dokumentált a kifejlesztésének története. A Budapestre küldött mintához sincs megfelelő dokumentáció a hírek szerint.

Világos, hogy óriási verseny van a kutatók és gyártók körében. Egyrészt emberek millióinak életéről van szó, másrészt óriási üzletről. Az Európai Unió hatósága ezért is adott ki egy követelményrendszert a beszerzéssel kapcsolatban, amellyel nem akadályozni, hanem segíteni akarja a tagországokat. Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának korábbi munkatársa úgy látja, hogy a fejlettebb nyugati országokban készülő oltóanyagok nagyobb eséllyel lesznek használhatók, mint az orosz. Ez nem azt jelenti, hogy a Szputnyik V nem jó, csak még nincs bizonyítva, hogy az. Egyébként a volt Szovjetunióban nagy hagyománya van a vakcinafejlesztésnek, kiváló tudósok dolgoznak ott, de ennek az oltóanyagnak homályos a háttere. Úgy tűnik, hogy kihagytak, vagy átugrottak néhány fázist a munka során. A szaktudás megvan, csak az a baj, ha ilyenkor rátelepszik a szakmára a politika. Az 1. és 2. kísérleti fázisról még csak-csak vannak közlemények, publikációk, de 3.-ról nincsenek. A 10 adagnyi minta pedig kevés arra, hogy a magyar szakemberek meggyőződjenek a szer hatásosságáról, hatékonyságáról, sikerességéről..

Balkányi László ismeretei szerint 12 féle vakcina van majdnem készen Nyugaton. Bármelyik berobbanhat a piacra, nagyon közeli fejlesztési fázisban vannak, hetekre egymástól. Ami pedig különösen jó hír, hogy egészen különböző hatásmechanizmusokról van szó. Vagyis van választék, valamelyik biztosan beválik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2020.11.20. 06:00
Szerző: Kárpáti János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás