„Klubrádió

Vakcinakutatókat támadnak orosz és észak-koreai hackerek

16/11/2020 15:31

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus elleni vakcinát fejlesztő cégek több kibertámadást is elszenvedtek a Microsoft szerint az utóbbi időben. Bár a legtöbb támadást sikerült kivédeni, az orosz és az észak-koreai hackerek némely próbálkozása sikeres volt.

A Microsoft közzétette novemberi, kiberbiztonságról szóló jelentését, melynek középpontjában az egészségügy és a járvány áll. A hvg.hu összefoglalójában kiemeli, hogy a több olyan szervezet került orosz és észak-koreai vezetéshez köthető hackercsoportok célkeresztjébe, amelyek a koronavírus elleni vakcina fejlesztésén dolgoznak.

A Microsoft szerint a kiberbűnözők három csoportban dolgoztak: a Stronciumnak elkeresztelt az orosz államhoz kötődik, a Cinknek és Cériumnak nevezett pedig az észak-koreai hackercsapat.

Fotó: Pixabay
 

A hackerek válogatott módon próbáltak hozzáférést szerezni a vakcinagyártók rendszereihez. A Stroncium nevű gárda többek közt brute force-támadást alkalmazott (ezt a teljes kipróbálás módszerének is nevezik, és a legtöbb esetben sikerrel zárul). A Cink ezzel szemben adathalász e-mailekkel igyekezett szenzitív információkhoz jutni úgy, hogy a kiküldött levelekben egy jó állást kínáló fejvadász cég képviselőjének állították be magukat – írta a portál.

A vállalat szerint – bár a támadások nagy részét elhárították – néhány kísérlet sikeres volt.