„Klubrádió
Esti gyors

Már készülni kellene a tömeges oltásra

17/11/2020 06:00

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Lehet, hogy már tavaszra lesz általános oltóanyag a koronavírus ellen. Ideje lenne megteremteni a feltételeket a vakcina fogadására, felhasználására.

2020. november 16. Esti gyors - részlet 20.11.16. Balkányi László
06:58
00:00

Egyelőre maszk, távolságtartás, kézmosás. Ennyi „eszközünk” van a járvány ellen, de ezek bizonyítottan hatásosak – erősítette meg számos más szakember véleményét Balkányi László. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere egy felmérést említett, mely szerint az emberek 2-3 hete már óvatosabbak, mint korábban. Kevesebbet járnak társaságba, és ennek a hatása rövidesen érződni fog. A Magyarországon is érvényes korlátozások nagyon fontosak. Ezekkel megszakíthatók a fertőzési láncok, ami azt jelenti, hogy kevesebb ember betegszik meg, kevesebben halnak bele a covid 19 következményeibe.

A maszkviselés, a távolságtartás hatékonyságát az is mutatja, hogy azokban az országokban -elsősorban Távol-Keleten-, amelyekben ennek a magatartásnak kulturális hagyománya van, jóval kevesebb a fertőzés a lélekszámhoz mérve. Vuhanban például, ahonnan a jelenlegi ismeretek szerint kiindult a járvány, drasztikus intézkedéseket hoztak, nagyon alapos kontaktkutatásokat végeznek a mai napig, sikerült visszaszorítani a betegséget a hírek szerint.

Balkányi László szerint is többet kellene tesztelni Magyarországon. Az állam által finanszírozott tesztkapacitás szűkös. Ezen kívül fontos lenne, hogy német, vagy brit példa szerint elkezdjék kialakítani az oltópontokat, megszervezni a vakcinák szállítását, tárolását. Ugyanis ez a járványkezelés legnehezebb pontja.

Különböző gyárak jelentik be, hogy az utolsó kísérleti fázisnál tartanak egy vakcina kifejlesztésében. Egyesek tavaszra ígérnek tömeges oltást, mások csak jövő télre. S persze az sem mindegy, hogy milyen oltóanyagról lenne szó, van, amit mínusz 80 fokon kell tárolni, és van, amit csak mínusz 20 fokon. Ez logisztikai szempontból egyáltalán nem mellékes. Ám egy dolog biztos: fel kell készülni minden eshetőségre, arra is, hogy egyszerre nagyon sokan jelentkeznek majd az oltásért.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.11.16. 18:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás