„Támogassa
Belső közlés

Orbán Ottó: Nemzeti dal

19/03/2023 16:47

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Orbán Ottó Nemzeti dal című versét hallgathatják meg Kornis Mihály előadásában.

2023. március 19. Belső közlés (Orbán Ottó: Nemzeti dal - Kornis Mihály felolvasásában)
02:39
00:00
Orbán Ottó a huszadik század utolsó harmadának egyik legjelentősebb magyar költője volt, Petri György, Szőcs Géza vagy épp Sziveri János mellett; 2002-es korai halála az egész irodalmi közeget személyes veszteségként érte. Őrá is emlékeztünk Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban másfél évvel ezelőtt Mindenszentek napja alkalmából, és az ott elhangzott versét – amelyet az adásban életművének rajongó kutatója, Nyerges Gábor Ádám költő és irodalomtörténész olvasott föl kiválóan – korábban már itt, a honlapunkon is közzétettük.

Orbán Ottó lányával
 
Orbán Ottó lányával
 
Forrás: Digitális Irodalmi Akadémia
 

Mától azt a költeményét is meghallgathatják, amelyet pályatársa, Kornis Mihály író olvasott föl ugyanebben a műsorunkban tavaly, a költészet napja alkalmából. A magyar irodalom számos más remek szerzőjének alkotásai mellett elhangzott Nemzeti dal prózaszerű szövegképével együtt hamisítatlan Orbán-vers: Petőfi földindulásszerű változást serkentő költeményének címét használva hozza összefüggésbe az akkor manifesztálódó függetlenségi szabadságtörekvést az atombomba utáni korszak elnyomásainak cinikus nyelvezetével és – éppen gátlástalanul hamis humanizmusának is köszönhetően – emberi léptékű erő útján történő megváltoztatásának lehetetlenségével.

A verset a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgathatják meg, ezen a hivatkozáson pedig eredeti megjelenési helyén, szövegesen is elolvashatják.