„Klubrádió
Esti gyors

Nyomokban mintha kultúrembert is tartalmazna – Dési János jegyzete

4/11/2019 18:01

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Jó lenne hinni ettől függetlenül abban, hogy gesztus gesztust követ - s ezentúl nem azért építenek majd agyba-főbe stadionokat, hogy abból szépen dagadhasson az adriai luxusflotta.

2019. november 04. Esti gyors-részlet (2019.11.04. Dési János jegyzete)
02:14
00:00
Milyen szép lenne, ha lehetne hinni annak a kis embernek nagy nadrágban, aki most kormányülésre hívja Budapest új főpolgármesterét és nyomokban mintha kultúrembert is tartalmazna.

Jó lenne, hinni, hogy Orbán kebelében nemes szív dobog – és ezentúl minden másképpen lesz.

Egy klasszikus szerint, ki nem is ismerte Orbánt, azért tartsd szárazon a puskaport.

Mert akadnak figyelmeztető jelek. Polt Péter életfogytiglant kap, mint legfőbb ügyész. Handó Tünde ki minden gondolatával erejével Orbánt szolgálta eddig is a bíróságok függetlenségének felszámolásában, alkotmánybíró lesz, nem mintha ott nem férne el, de mégiscsak.

De Kövér László nyilaskás ámokfutása egy nettó irredenta és horthysta szoborfércmű avatásán sem azt mutatja, hogy itt kitört a nagy kollektív nemzeti megegyezés.

És Mészáros Lőrinc és az új feltörekvő orbáni gázos emberek naponta beficcenő milliárdjai? Vagy az ellenzék által megnyert önkormányzatoknál való sürgős iratdarálás?

Jó lenne hinni ettől függetlenül abban, hogy gesztus gesztust követ - s ezentúl nem azért építenek majd agyba-főbe stadionokat, hogy abból szépen dagadhasson az adriai luxusflotta. Tudják, a ló néz, a csikó lát, felszívnék egy csík kólát. De tartok tőle, két csík felszívása is kellene most hirtelenjében ahhoz, hogy elhiggyem nekik.

Ettől még persze ne adjuk fel – csak azért óvatosan, óvatosan.

S továbbra is az lenne a jó, ha közben az ellenzéki egység is erősödne és akár látványos akciókkal is mutatná, hogy van esély nagyobb léptékekben is a változásra. Remek, hogy szóba került a visegrádi szabad városok lépjenek valamiféle szövetségre. A következő, hogy a magyarországi szabad városok fogjanak össze – próbáljanak meg minél több dologban közösen fellépni, közös politikát kialakítani. Megmutatni, hogy igenis lehet másként is csinálni.

Az alagút a fény végén lassan belovagol.

Dési János jegyzete a 2019. november 4-i Esti gyorsban hangzott el.