„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Nincs politikai tehetség, nem ez az ellenzék váltja le Orbán Viktort”

24/06/2020 18:26

| Szerző: Klubrádió

Béndek Péter filozófus szerint igaz, hogy se pénz, se posztó, de az ellenzék látványosan nem teszi meg, amit ilyen nehéz, bonyolult körülmények között is megtehetne: egy narratíva felépítését, szembehelyezését az orbánival. Szerinte a politikai tehetség is hiányzik, hacsak nem jön valami nagy nemzetközi megrázkódtatás, nem ezek az emberek váltják le Orbán Viktort

2020. június 24. Megbeszéljük / részlet, Béndek Péter (20.06.24.)
16:06
00:00
A posztfeudalizmus torlódott össze a tömegtársadalommal

Béndek Péter filozófus, konzervatív politikai gondolkodó, az 1000 leütés blog szerzője arról írt, hogy az ellenzék teljesítménye lesújtó. Azt kérdeztük tőle, mi a kifogása az ellenzéki teljesítménnyel kapcsolatban.

Szerinte ez az elmúlt 10 év nagy kérdése. Az alaphelyzettel, a magyar politikai kultúra állapotával kezdte: úgy látja, a magyar nem szabadságharcos nép, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök stratégiájának megfelelően állítja, hanem a posztfeudalizmus torlódott össze a tömegtársadalommal, tömegdemokráciával, kimaradt a polgárosodás, individualizáció, kapitalizáció, amikor normálisan a nyugati társadalmakban az emberek szert tettek kooperációs készségekre, alapvető bizalmi rendszerek épültek ki, elértek oda, hogy nem az állam és nem a nemzet fogja össze a mindennapokban az embereket.

Magyarországon ez nem alakult ki, ezért szerinte aki itt az államot és a nemzetet uralja, az gyakorlatilag uralja a az emberek döntő részének a „szellemét”. Erre érzett rá nagyon jól Orbán Viktor, hogy a magyar társadalom állam- és nemzetelvűen gondolkodik, autoriter elvárásokkal lép fel a politika felé. Ezt rakta össze egy narratívává – vélekedett a filozófus.

 
Ellenzéki képviselők a parlamentben
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Mint ront el az ellenzék?

Az eredeti kérdésre visszatérve: nagyon nehéz legalább ilyen erős, befolyásos narratívát összetenni ezzel szemben, ezt egy néhány évvel ezelőtti, elbukott pártkezdeményezés vezetőjeként is mondja. De az a probléma, hogy ellenzékben erre nincs is szellemi, gondolati igény szerinte, úgy fogalmazott: az ellenzék terméketlen, a mélyebb gondolatok szintjén, hogy milyen országot szeretnénk, honnan hová megyünk, mi az az ellendiskurzus, amit szembehelyezhetnénk Orbánéval.

Hangsúlyozta: ez a fő probléma, bár sokan azt gondolják, hogy ez túlságosan elvont, mégis, ez hiányzik alapvetően az ellenzéki együttműködés mélyéből, ez tölthetné el jövőképpel és reménnyel a szavazókat, hogy van értelme az ellenzék támogatásának.

Korábban, az első Orbán-kormány alatt az akkori ellenzék európai perspektívát képviselte – jegyezte meg műsorvezetőnk. Ezt Béndek Péter szerint felszínesen képviselték, azért kellett volna tenni, hogy beágyazódjon Magyarországra, de nem végezték el a szisztematikus munkát. A nemzeti modernizáció gondolatát említette, amelyet Bokros Lajos volt pénzügyminiszter pártja (Modern Magyarország Mozgalom) „majdnem jól” jelzett a nevében. Hozzátette: a Momentumnak meglett volna az esélye generációs okokból is, meg amit hirdettek magukról, azért is, hogy a nemzeti modernizáció világképét összeállítsa és képviselje, de ez abszolút nem történt meg, a többi pedig párt félig vagy teljesen halott, és nem is próbálkozik ilyesmivel.

Műsorvezetőnk közbevetette, hogy az ellenzék a korrupcióról, az egyre autokratikusabb berendezkedésről beszél, de Béndek Péter szerint ezek klisék, és ez kevés így, mert nem társul mellé cselekvési terv. Kiemelte: az igaz, hogy se pénz, se posztó, de az ellenzék látványosan nem teszi meg, amit ilyen nehéz, bonyolult körülmények között is megtehetne: ennek a narratívának a felépítését, okos elmagyarázását, nem pedig a piszlicsáré ügyekben elveszést és az állandó Orbán Viktorra reagálást.

Magáról a narratíváról

Mi számít narratívának? A filozófus szerint az, hogy létezik az adott pártnak egy elbeszélése az országról, hol tart az ország, honnan hova tart, gondolkodhat valaki akár 500 évre visszamenő modernizációs felfogásban is, mit vesztettünk el, mit akarunk elérni, kik a nagyjaink, miért nézünk fel ezekre, mi történik most, mit tegyünk azért, hogy a jövőben meg tudjunk maradni magyarnak, de modern ország legyünk, és így tovább. Tehát hosszú távú világnézetről, felfogásról van szó, ebbe kell illeszteni azokat az egyedi, szakmai programokat, amelyeket a választások előtt a pártok előtt mindig 80-100 oldalban megfogalmaznak, de senkit nem érdekelnek, mert nincs mögöttük világkép. És csak ezután jöhetnének a részletek, mint az, hogy hova festik fel a biciklisávokat.

Harmadlagos kérdés, hogy ki készíti el ezt a narratívát, amint valaki elkezdi komolyan gondolni, de ezt nem látni. Ezt össze lehetne rakni és erre politikai stratégiát, taktikát építeni, a tömegmozgalmi léttől az alternatív nemzetgyűlésig. Ehhez képest nincs az a konzisztens, koherens gondolkodás és cselekvés, amiért az ellenzéket tartjuk, közpénzből fizetjük. Ez is gond, de sokkal kevésbé, mint „ahogy közpénzt Orbánék lopják a közpénzt”. Nincs politikai tehetség sem, nincs olyan vezető a jelenlegi pártokban, aki ki tudna emelkedni, le tudja váltani ezt a rendszert, tehát hacsak nem jön valami nagy nemzetközi megrázkódtatás, nem ezek az emberek váltják le Orbán Viktort – jelentette ki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: ellenzéki képviselők a Parlamentben, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2020. június 24., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György