„Klubrádió
Megbeszéljük...

Győzelemre készül az ellenzék? Hogyan?

13/06/2020 07:09

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Körülbelül egymillió szavazat hiányzik a kormányváltáshoz, de nem elég, ha annyi meg is lesz, azokat meg is kell számlálni. A CEU tanára kijózanító megállapításokkal állt elő.

2020. június 12. Megbeszéljük - részlet 20.06.13. Tóka Gábor
00:00
00:00

Az nem kérdés, hogy az egyéni választókerületekben egy közös jelöltet kell állítania az ellenzéknek. Másképp egyáltalán nincs esély a Fidesz legyőzésére. Az ellenzék ugyanis rosszabb állapotban van, mint 2018-ban, körülbelül 10 százalékkal gyengébb, a kormánypártnak sansza van az újabb kétharmad megszerzésére. Az ellenzéki gyengülés oka a Jobbik és az LMP háza táján keresendő leginkább.

Az ellenzéki egyeztetésről mostanában igazán csak azt hallani, hogy egy, vagy két, esetleg több listát állítsanak-e. A magyar választási rendszerben ugyanis ott van a listás szavazás, foglalkozni kell a kérdéssel, de jól kellene feltenni – mondja Tóka Gábor politológus, a CEU tanára. Szerinte az ellenzék mostani tevékenységéből még az sem látható tisztán, hogy nyerni akar a választásokon!

Körülbelül egymillió szavazót kellene meggyőzni a Fidesz leváltásához. Az emberek tisztán látják, hogy egy politikai képződmény nem képes a váltásra, ezért egy-egy párt saját programja nem érdekli őket. Az egész ellenzékre szükség van, de nem úgy, mintha egy párt lenne. Közös program kell, amelyből kiderül, hogy képesek a koalíciós kormányzásra. Olyan program, amelyet szakmai szervezetek, érdekképviseletek, társadalmi szervezetek tudnak támogatni. Ami mellé oda lehet állni. Bizonytalan programra a bizonytalan szavazó soha nem fog voksolni.

Mindezt látványosan kellene kommunikálni, profi módon. Tóka Gábor szerint jó ötlet volt az úgynevezett ellenzéki parlament, léteznek olyan kommunikációs eszközök, amelyekkel ezt el lehet juttatni az érdeklődő emberekhez, fel lehet kelteni a figyelmüket, szavazókedvüket.

EP-választás - Urnabontás Budapesten
 

A CEU tanára világossá tette: az ellenzéki pártoknak dolgozniuk kell. Ingyen ebédként nem jön igazságos választási eredmény. Ha sikerült szavazatokat elnyerni, akkor azokat meg is kell számlálni, jelen körülmények között be kell bizonyítani, hogy vannak. A szavazatszámláló bizottságokba négyszer annyi embert kellene küldeni, mint legutóbb. Felkészített, kitartó, nagy tűrőképességű, konfliktustűrő embereket, akik hajnaltól késő estig figyelnek a választás napján, hogy ne történjék semmi törvénytelen.

Az igazságtalanságok ellen cselekedni kell – hangsúlyozza Tóka Gábor. A sikerhez az ellenzéknek pénz is kell, amit adhatnak a választók, de főleg munka. A plakátragasztástól a szórólapok osztásán, az aláírásgyűjtésen keresztül a szavazatszámlálásig rengeteg a teendő. Az ellenzéknek ezt a munkát kell elvégeznie, hogy egyáltalán legyen esélye 2022-ben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.06.12. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György