„Támogassa
Reggeli gyors

Niedermüller Péter: Bele fog fulladni a város a saját autógázába

19/11/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió

A képviselőtestület döntött a forgalomcsillapítási pilot project meghosszabbításáról is. A próbaidőszak 2022. június 30-án ér véget. Az addig tartó bő féléves időszakban az önkormányzat a kerületben élőkkel és szakértőkkel együttműködve vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Belső-Erzsébetvárost védett övezetté nyilvánítassa, ahová csak az ott élők hajthatnak be autóval – írja az Erzsébetvárosi Önkotmányzat a honlapján. Niedermüller Péter, a kerület polgármestere volt a Reggeli gyors vendége. 

2021. november 19. Reggeli gyors - részlet 21.11.19. Niedermüller Péter
11:46
00:00

A terv arról szól, hogy megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy Belső-Erzsébetvárosnak egy részét – nagyjából a Klauzál tértől a Károly krt.-ig, a Dohány utca és a Wesselényi utca által határolt részig – (a budapesti parkolási rend részeként) védett övezetté  nyilvánítsuk. Ezt azt jelentené, hogy erre a részre csak az ott lakók hajthatnak be, kivéve persze az áruszállítást, mentőket, ott vállalkozást üzemeltető cégeket, mélygarázyban bérlettel rendelkezőket stb. – mondta a polgármester. Ennek érdekében az elkövetkező hónapokban tárgyalásokat folytatunk a fővárossal, a BKK-val, illetve a Budapest Közúttal, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, összevetve a saját elképzeléseinkkel. Ez egy hosszabb tárgyalási folyamat lesz, aminek során kiderül, hogy van-e esély, hogy ezt a tervünket megvalósítsuk. Egyébként ez nem tisztán egy politikai döntés, hanem ennek van egy szakpolitikai háttere is – tette hozzá a kerület első embere. 

Niedermüller a kétkedők megnyugtatására leszögezte, hogy a védett övezet nem egy új találmány – hisz például a Várnegyed is ilyen, és ott is működik –, és ezen kívül nincs olyan európai nagyváros, amiben ne lennének ilyen övezetek.

Párizs     Forrás: Facebook
 

Azt alapvetően újra kellene gondolni Budapesten, hogy milyen közlekedéspolitikát akar folytatni a város, illetve azon belül az egyes kerületek. A Belvárosra másfajta közlekedési koncepcióra van szükség, mint a külső kerületekre. A Belvárosra – más európai nagyvárosok mintájára – muszáj egy másfajta közlekedéskoncepciót kidolgozni, mert különben bele fog fulladni a város a saját autógázába és a saját autóforgalmába – mondta a DK-s politikus.

 

A védett övezet kialakításának az is célja lenne, hogy Erzsébetvárosban több sétálóutca, közösségi tér, zöld felület legyen. Ne parkoló autókkal legyenek tele ezek a keskeny utcák, hanem kávézókkal, galériákkal. Szeretnénk a kerületnek ezt a részét is szebbé és élhetőbbé tenni – mondta Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors – Niedermüller Péter
2021. november 19., péntek 7:43
Műsorvezető: Panxnotded Miklós