„Klubrádió
A lényeg

Mégsem megy az erzsébetvárosi zeneiskola a Damjanich 4-be

21/06/2021 18:28

| Szerző: Klubrádió

Olyan a világon nincs, hogy valaki bizonyos kritériumok alapján megnyer egy pályázatot, majd közli, hogy ezek a kritériumok nem érvényesek a számára – mondta Niedermüller Péter YII. Kerületi polgármester arról, szerinte miért nem kaphatja meg mégsem az erzsébetvárosi zeneiskola a korábbi, fideszes önkormányzat által odaígért Dajmanich utcai épületet.

2021. június 21. A lényeg-részlet / Interjú, Niedermüller Péter - 2021.06.21.
04:50
00:00

Mégsem költözik be az erzsébetvárosi Molnár Antal Zeneiskola a felújított Damjanich utca 4. alatti önkormányzati épületbe, aminek oka Erzsébetváros vezetése szerint az, hogy az illetékes tankerület a pályázatában vállalt kötelezettsége ellenére nem kíván bérleti díjat fizetni.

A VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ úgy indult el a kiíráson, hogy pontosan tudta, a hozzá tartozó zeneiskola győztes pályázat esetén is csak bérleti díj ellenében használhatja majd az épületet. Niedermüller a Klubrádiónak arról beszélt, miután, legnagyobb meglepetésére, a pályázat nyertese utólag meg akarta változtatni a feltételeket, vagyis mégsem akart fizetni, az önkormányzat úgy veszi, visszaléptek a tervezett bérleti szerződéstől. Olyan a világon nincs, hogy valaki bizonyos kritériumok alapján megnyer egy pályázatot, majd közli, hogy ezek a kritériumok nem érvényesek a számára – tette hozzá.

 
Damjanich utca 4.
 

A DK-s önkormányzati vezető kiemelte, hogy a Molnár Antal Zeneiskola elhelyezésével a továbbiakban nem foglalkoznak, az érintett ingatlanba pedig a pályázat második helyezettje, egy sajátos nevelésű igényű diákokkal foglalkozó alapítványi iskola költözhet, amennyiben sikerül erről megállapodniuk. 

A Damjanich utca 4. akkor került be az országos hírekbe, amikor a baloldali többségű önkormányzat a felújított épületet a használatára kiírt pályázat egyetlen indulójának, a Freeszfe Egyesületnek adta volna bérbe havi kétmillió forintért, de az végül lemondott a lehetőségről, mert értesült róla, hogy az ingatlant az előző fideszes önkormányzat a zeneiskola számára újíttatta fel, hogy megfelelő helyre kerülhessen a kerület több épületében, szétszórtan, méltatlan körülmények közt működő intézmény. Az akkori tervekben az is szerepelt, hogy a helyben népszerű zeneiskola úgy költözhet az épületbe, hogy nem kell érte bérleti díjat fizetnie.

 
Niedermüller Péter Forrás: Facebook
 

Miután a Freeszfe Egyesület lemondott az épületről a zeneiskola javára, az ingatlan használatára újabb pályázatot írt ki az önkormányzat, amit aztán a Belső-Pesti Tankerületi Központ meg is nyert. A tankerület a saját irodái mellett, a Molnár Antal Zeneiskola elhelyezésére is kötelezettséget vállalt az épületben.

Niedermüller Péter korábban azzal indokolta a bérleti díj szükségességét, hogy a kormányzati intézkedések által bevételeitől megfosztott önkormányzat nem engedheti meg magának, hogy ingyen adja ki az épületet a zeneiskolának.

A lényeg/Interjú Niedermüller Péterrel
2021. június 21., hétfő 16.00
riporter: Selmeci János