„Támogassa
Reggeli gyors

Newsweek: Hamarosan Putyin szövetségese képviselheti az Európai Tanácsot

9/01/2024 09:11

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Sietve próbálják megakadályozni az EU vezetői a magyar miniszterelnököt abban, hogy átvegye annak a nagyhatalmú testületnek a vezetését, amely megszabja a tömb politikai napirendjét, miközben a populista Orbán tovább akadályozza az Ukrajna megsegítésére és Oroszország megfékezésére irányuló erőfeszítéseket – írja Newsweek diplomáciai tudósítója.

2024. január 09. Reggeli gyors - részlet (2024.01.09. Kárpáti János lapszemléje)
05:36
00:00

Newsweek: Hamarosan Putyin szövetségese képviselheti az Európai Tanácsot

Időzzünk még egy kicsit annál a világon a minap végigsöprő és nem kevés megrökönyödést kiváltó hírnél, hogy ha az EU nem elég ügyes, akkor július elsején arra ébredhet, hogy Orbán Viktor az elnöke – legalábbis a tagállami csúcsvezetők testületének, az Európai Tanácsnak, és annak is csak ideiglenesen, az idei év második felében, mert az történetesen az előre meghatározott forgásrend szerint a soros magyar elnökség periódusa. Az Unió ügyességének pedig abban kell megnyilvánulnia, hogy ha Charles Michel, a Tanács jelenlegi belga elnöke a júniusi európai parlamenti választáson mandátumot szerez a vallon liberálisok színeiben – ezt a szándékát jelentette be ugyanis általános meglepetésre –, akkor néhány röpke héten belül új tanácsi elnököt tudjanak választani.

A témáról részletesen ír az amerikai Newsweek is. Mint emlékezetes, a nemrég elhunyt Henry Kissinger volt külügyminiszter panaszkodott egykoron arra, hogy ha Európával akar beszélni, nem tudja, kinek a számát kell tárcsáznia. Az amerikai gyakorlatias szemléletnek ez a sűrített megfogalmazása bukkan most fel, mondhatni horrorváltozatban, amikor a neves magazin azt írja, hogy "hamarosan Putyin szövetségese képviselheti az Európai Tanácsot". David Brennan, a Newsweek diplomáciai tudósítója úgy fogalmaz, hogy az Európai Unió vezetői sietve próbálják megakadályozni a magyar miniszterelnököt abban, hogy átvegye annak a nagyhatalmú testületnek a vezetését, amely megszabja a tömb politikai napirendjét, miközben a populista Orbán tovább akadályozza az Ukrajna megsegítésére és Oroszország megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Orbán de facto ellenőrzést gyakorolhatna az általa elnökölt Európai Tanács fölött, az új összetételű Európai Bizottságnak – az Unió javaslattevő-végrehajtó intézményének – a megalakítása idején, figyelmeztet Brennan. Megszólaltatja Kataryna Wolczukot, a brit Chatham House politikai elemző intézet kutatóját, aki szerint nem várható Orbántól, hogy feladja Ukrajna EU-csatlakozásának az ellenzését. Az Európai Tanács elnökének a megválasztásához ugyan elég a minősített többség is, nincs szükség teljes körű egyetértésre, de Wolczuk szerint Orbán igyekszik majd megakadályozni, hogy erős személyiséget válasszanak meg, neki ugyanis az uniós intézmények gyengítése a célja, és – a soros magyar elnökség alatt, fél évre – "alapvetően meg is tudja bénítani az EU-t".

Kik kerülhetnek szemmagasságba az amerikai elnökkel?

A bécsi Der Standard esélylatolgató cikket közöl arról, ki lehet majd Charles Michel utódja a protokollszempontból legmagasabbnak számító európai közhivatal betöltőjeként. A lap megfogalmazása szerint az Európai Tanács elnöke azonos szemmagasságban van az amerikai elnökkel. A szerző megemlíti Mark Rutte veterán holland kormányfőt, aki Michelhez hasonlóan a liberális pártcsaládhoz tartozik. De jó esélyeket ad Mario Draghi volt olasz miniszterelnöknek is. Szintén szóba jöhet három szociáldemokrata politikus, a spanyol Pedro Sánchez, a dán Mette Frederiksen és a finn Sanna Marin. Figyelembe veendő szempont ugyanakkor, hogy szintén ki kell majd választani, ki legyen az Európai Bizottság elnöke, illetve ki kerüljön a NATO élére a tisztségében immár többször meghosszabbított norvég Jens Stoltenberg utódjaként. A posztok elosztásakor tekintettel kell lenni az egyes régiók, illetve pártcsaládok közötti méltányosságra.

Izmosodik a szélsőjobb Európa-szerte

Az európai választások közeledtével a radikális jobboldal csaknem mindenütt feljövőben van – írja a Les Echos című francia lap. A legfrissebb becslések szerint a jelenleg 705, a júniusi választás után pedig 714 fős Európai Parlamentben a radikális jobboldal mindkét pártcsaládja egyenként 80-90 mandátumot is szerezhet. A magukat konzervatív reformistáknak nevezők jelenleg 67, az úgynevezett identitáspártiak pedig 59 hellyel rendelkeznek. Ha összeadjuk a két radikálisan jobboldali csoportosulás várható mandátumszámát, ami pillanatnyi állás szerint 174, akkor az csaknem ugyanannyi, mint a jobbközép Európai Néppártnak jósolt 179 mandátum. A konzervatív reformerek közt találhatók a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek nevű párt, a lengyel Jog és Igazságosság, amely nemrég kiesett Varsóban a hatalomból, valamint a spanyol Vox. Az identitáspártiakhoz tartozik a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés, Matteo Salvini olasz Ligája, a holland Geert Wilders pártja, valamint a német Alternatíva. A Les Echos megszólaltatja Thierry Chopint, a minap elhunyt Jacques Delors-ról elnevezett intézet kutatóját, aki elmondja, hogy a konzervatív reformerek alapvetően atlantisták és Ukrajna-pártiak, míg az identitáspártiak körében ellentmondásos a Putyinhoz való viszonyulás. A francia lap által idézett becslések arról szólnak, hogy júniusban várhatóan teret veszítenek majd az európai választáson a zöldek és a liberálisok.

Jacques Delors búcsúztatása
 
Jacques Delors búcsúztatása
 
Párizs, 2024. január 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b) részt vesz Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én. Jacques Delors 2023. december 27-én hunyt el 98 éves korában. Orbán Viktor mellett Mark Rutte holland (b2), Alexander De Croo belga (b4), Luc Frieden luxemburgi kormányfő (j4), Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (j3), Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke (j2).
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.