„Klubrádió
Hetes Stúdió

Éles hangú megszólalások a Budapest-bérlet kapcsán

6/01/2024 12:00

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A jobbközép és a szélsőjobb flörtje sodorja konfliktusok felé Európát? Miért nem lép fel az belülről bomlasztó Orbán ellen az Európai Bizottság? Kik versenyeznek az Északi-sark tartalékainak kiaknázásáért? Éles hangú megszólalások a Budapest-bérlet kapcsán. Többek között ezekről szólt az e heti Hetes Stúdió.

2024. január 06. Hetes Stúdió (2024. január 06., szombat 15:00)
50:44
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

A világ, és ezen belül Európa újabb konfliktusok felé sodródhat 2024-ben, és ezek része a jobbközép és a szélsőjobb flörtje, aminek a gyümölcse Finnországban, Hollandiában, Olaszországban, Svédországban, és Ausztriában is látható. Az Unió nem látszik felkészültnek erre a hullámra. Andor László közgazdászprofesszort, korábbi foglalkoztatásért, szociális ügyekért felelős uniós biztost kérdeztük.

A jobboldal előrenyomulása az európai parlamenti választáson valóban várható, de a radikális jobb és a szélsőjobb azért nem  mosható össze. Putyin és az ukrajnai agresszió megítélése például megosztó, mondja a Princeton Egyetemen tanító  politológiaprofesszor Jan-Werner Mueller, aki kifogásolja, hogy a belső bomlasztással, konkrétan Orbánnal szemben nincs mersze fellépni az Európai Bizottságnak. Csernyánszky Judit interjúja.

Talán az Arktisz, tehát az Északi-sark volt a békés egymás mellett élés utolsó maradék területe, mára azonban éppúgy a nagyhatalmi vetélkedés terepe, mint a világűr: a Föld feltáratlan energiaforrásainak 20 százaléka lehet itt, az olvadás új hajózási és halászati jelentőséget jelent, plusz a katonai bázisok. Erről hallhatták Zoltai Alexandrát, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének magyar igazgatóját, az Eurázsia Központ kutatóját.

Aki bérletet vásárol a város határán belül, az bármelyik szolgáltató járatára fel tud szállni, nem kell tudnia, hogy ki fizeti. Budapesten most az önkormányzat és a kormány vitája miatt veszélybe került az egységes bérletrendszer, aminek a már megszokott politikai acsarkodás mellett feltehetően az az egyik oka, hogy nincs valódi gazdája a regionális közlekedésnek. A témában történt éles hangú megszólalásokat Józsa Márta foglalta össze.

Hetes stúdió 24.01.06 Gáspárik Attila rendező-médiaszakember, Horváth Zoltán HVG, Józsa Márta, Bolgár György, Szénási Sándor
 
Hetes stúdió 2024.01.06 - Gáspárik Attila rendező-médiaszakember, Horváth Zoltán (HVG), Józsa Márta, Bolgár György, Szénási Sándor
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

2024. január 06. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2024. január 06., szombat 16:05)
51:34
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

A műsor második órájában pedig megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Gáspárik Attila rendező-médiaszakemberrel, Horváth Zoltánnal, a HVG újságírójával,illetve a Klubrádiótól Bolgár Györggyel és Szénási Sándorral.

A teljes adást a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.